לראשונה בישראל: עובדות ועובדי הניקיון של אוניברסיטאות תל אביב, בן גוריון בנגב והעברית יעבדו תחת הסכם קיבוצי

הזכויות של עובדי.ות הניקיון יעוגנו ויבטאו שיפור משמעותי במעמדם, בזיקה ובתחושת השייכות שלהם לקהילה האוניברסיטאית

15 יולי 2024

לראשונה בשירות הציבורי בישראל: האוניברסיטאות תל אביב, בן-גוריון בנגב והעברית חתמו עם הסתדרות הלאומית על הסכם קיבוצי ראשון מסוגו להעסקת עובדי ועובדות הניקיון, באמצעות מנב"א (מרכז ניקיון בין אוניברסיטאי). ההסכם הקיבוצי כולל שיפור משמעותי במעמדם של העובדים וכן בזיקה ותחושת השייכות שלהם לקהילה האוניברסיטאית. מדובר בעובדות ובעובדים שמועסקים באוניברסיטאות תל אביב ובן גוריון בקמפוסים הראשיים ובאוניברסיטה העברית בקמפוס עין כרם.

במסגרת ההסכם, עובדות ועובדי הניקיון יהיו זכאים, בין היתר, לתוספות מעבר לשכר המינימום, למנגנון למניעת שחיקת שכר, למימון שכר ללימודים אקדמיים (לעובד או לילדיו), להנחה בבריכה ובמרכזי הספורט, לזכאות לקבלת ביגוד, לקולקטיב שיניים, לחברות במועדון הצרכנות 'שווה', לצבירת הוותק וצבירות ימי המחלה מהמעסיקים הקודמים, לתקציב לרווחה ולימי גיבוש שתפעיל אגודה מקצועית של ההסתדרות הלאומית ועוד.

"כאוניברסיטאות מובילות, מחובתנו לשמש כמצפן חברתי"

בהודעה משותפת של שלושת נשיאי האוניברסיטאות, בירכו הנשיאים על ההסכם הקיבוצי ואמרו: "לאחר עשרות שנים של פערים אנו גאים כעת לבחון אפשרות העסקה חדשנית, שצפויה להבטיח לעובדות ולעובדים ביטחון תעסוקתי ועתיד טוב יותר. אומנם מדובר במודל חדשני שטרם נוסה בגופים ציבורים בישראל, אבל כאוניברסיטאות מובילות, מחובתנו לשמש כמצפן חברתי. עובדות ועובדי הניקיון הם עובדים מסורים שיש מקום לטפחם ולשמרם. אנו קוראים גם למוסדות נוספים להשכלה גבוהה ולגופים ציבוריים אחרים לבחון אפשרויות העסקה ייחודיות, במטרה להביא לשינוי חברתי אמיתי במערכת האקדמית, ובהמשך אף בחברה הישראלית כולה".

"אנו מברכים את עובדות ועובדי מנב"א על התאגדותם בהסתדרות הלאומית, ועל סיומו המוצלח של המו"מ להסכם קיבוצי ייחודי וחדשני, אשר מתגמל את ציבור העובדים המסורים והופך אותם לשווים בקהילה האקדמאית", בירך איתמר שרוני, מנכ"ל הנהלת ההסתדרות הלאומית.

חברת מנב"א הוקמה לפני כשנתיים ביוזמת שלוש האוניברסיטאות, במטרה לקדם מודל חדש להעסקה של עובדי ועובדות הניקיון, שהועסקו עד אז על ידי חברות כוח אדם ושירותי נקיון. החברה, אשר פועלת כחברה לתועלת הציבור (אשר אינה יוצרת רווחים לבעלים), מעסיקה כ-500 עובדות ועובדים שרבים מהם אינם דוברי עברית כשפת אם, כאשר דירקטוריון החברה מורכב מנציגי האוניברסיטאות שמפקחים מקרוב אחר פעילות החברה.