לטייל בקמפוס
מוזיאון פתוח לטבע, לאדריכלות ולאמנות
לחוקרים, לסטודנטים ולעובדים של אוניברסיטת תל אביב מדובר בנוף יומיומי שהעין לא שבעה ממנו. אך המדשאות הירוקות, הצמחייה הפורחת, פינות החמד הפזורות בכל עבר, וכמובן האווירה הסטודנטיאלית הצעירה, פתוחים בפני כל ומזמינים לביקור ברחבי הקמפוס.
האמנות צומחת מתוך כרי הדשא
כיכר אנטין הגדולה (1) מקבלת את פני הבאים לקמפוס מרחוב חיים לבנון פינת איינשטיין. בכיכר הרחבה ניתנת ההזדמנות המהנה לעיין בכמה מן המשפטים האלמותיים של גדולי האישים בהיסטוריה, החקוקים במתכת על פני המרצפות.
לאחר גמיעה מציטוטיהם של אנשי הרוח והמדע, ממתינה לחובבי האמנות הגלריה האוניברסיטאית ע"ש שרייבר (2). הגלריה, המנוהלת על ידי הפקולטה לאמנויות ע"ש יולנדה ודוד כץ, היא בית לתערוכות אמנות קבועות ומתחלפות, של אמנים ותיקים ואמנים צעירים, בהם גם בוגרי הפקולטה. גן הפסלים ע"ש לוי ופורטונה אשכנזי בחצרה של הגלריה (3), מציג תערוכת קבע מרשימה של פסלים, פרי יצירתם של אמנים בינלאומיים וישראלים ידועי שם, כגון: הנרי מור, קרלו זאורי, עופר ללוש, מיכאל גרוסמן ועוד.
את דרכנו לאורך שדרת הדגלים המובילה אל פנים הקמפוס, מלווים שרידים ארכיאולוגיים מרשימים שלא מזדמן לראות בכל יום, כמו כותרת עמוד קורינתית מהמאה השישית לספירה ודלת בזלת מהתקופה הרומית ביזנטית (4).
במעלה שדרת הדגלים נפרשות לפנינו מדשאות ירוקות עד האופק, ואיתן מפציעה גם האווירה המיוחדת שמשרים הסטודנטים המסתובבים בקמפוס או שרועים בשלווה על הדשא. צלילי נגינה ושירה הבוקעים מביה"ס למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה מימין מלווים אותנו בדרכנו לבניין הפקולטה לאמנויות משמאל. בין השיחים, פיסה של ים כחול קורצת אלינו דרך חלון הפונה אל הים התיכון, עבודתו של האדריכל משה עצמון, המציגה בפני המתבונן את רחוב איינשטיין לכל אורכו עד לים שבקו האופק (5).
מול הפקולטה לאמנויות ניצב בגאון הפסל "התרחשויות" של האמן יגאל תומרקין, מקבץ אדיר ממדים של צורות יסוד גיאומטריות עשויות בטון ופלדה: "מניפסט של צורה וצבע, של נפחים בחלל ושל ערכים פלסטיים טהורים אחרים", לדבריו של האמן (6).
פנייה שמאלה בשביל תוביל אותנו אל אגף רישום ומינהל תלמידים (7), הכולל גם את ספריית המקצועות לרווחת המועמדים והנרשמים.
מצב-רוח טוב מול מדעי הרוח
במעלה הדרך נמצאת הספרייה המרכזית - ספריית סוראסקי (8), מול בניין גילמן של הפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין. המבנה, שמזכיר בצורתו אונייה, מאכלס מעת לעת תערוכות אמנות וצילום בקומת הכניסה שלו. רחבת הדשא בין שני הבניינים, המכונה כיכר שרייבר (9), מארחת מדי שבוע הופעות של להקות רוק בהפסקות, ירידי אמנים ופעילויות אחרות, להנאתם של הסטודנטים. במרכז הקמפוס שוררת אווירה ייחודית של שילוב מנצח בין חגיגיות ודינאמיות באירועים ובהפסקות לבין שלווה ורוגע פסטורליים ביתר הזמן. לאווירה מצטרף הפסל הגדול והאביבי של האמן דודו גרשטיין, "רוח החופש" (10) - פרפרי מתכת גדולים בשלל צבעים הפורשים כנף מתוך דמות הנראית כמדלגת בחדווה על הדשא. גם לה כיף בקמפוס.
מעבר לשביל, בכר הדשא הצמוד, מתנשא אל-על הפסל "קשר" של האמן והאדריכל רון ארד (11). הפסל, המגיע לגובה של כשישה מטרים, מוקדש לקהילת יהודי אתיופיה, ומתלפף בין שני עצי תמר ותיקים, בזרימה הרמונית בין דומם וטבע.
כמו הפסל, גם דרכנו ממשיכה אל-על – במעלה המדרגות הנישאות אל מרפסת מוזיאון בית התפוצות (12). מומלץ להתבונן מערבה ולקבל תצפית רחבה וצלולה על הים. לפנות ערב מזדמן לראות משם שקיעות מרהיבות.
גם היסטוריה ומורשת
קומת הכניסה של בית התפוצות מהווה מרכז לאירועי תרבות ואמנות. היא כוללת גלריה לתערוכות מתחלפות, בהן תערוכות לילדים ולכל המשפחה. במוזיאון נערכות הדרכות ותכניות חינוך לבתי ספר, לחינוך הלא-פורמאלי ולקבוצות בינלאומיות. חדרי העיון ומאגרי המידע הייחודיים מזמינים את המבקרים לחפש ולמצוא את השורשים המשפחתיים. לחובבי העיצוב וחפצי האמנות, מומלץ גם לקפוץ לחנות המוזיאון הייחודית המאגדת חפצי אמנות, עיצוב ותכשיטנות של טובי האמנים והמעצבים בארץ.
פנייה שמאלה מהכניסה המזרחית של בית התפוצות תוביל אל בנייני הפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס.וייז, ומולם בניין רוזנברג למדעי היהדות ובניין ווב לשפות. על המדשאות של הסטודנטים תוכלו למצוא שולחן פינג-פונג, ומתחם של כסאות ישיבה וכסאות שמש, שיבטיחו הפסקה נעימה. בהמשך הדרך, בקצה השביל, ניצבת במלוא הדרה - הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר.
חזרה לבית התפוצות: פנייה ימינה מבית התפוצות מובילה אותנו אל גן הקקטוסים (14) ואל גן הדקלים היפה מול הפקולטה למדעים מדויקים ע"ש ריימונד ובברלי סאקלר (15). כאן עושים כבוד לאלברט איינשטיין, ולראיה, צמוד לבניין הכימיה ע"ש שנקר – פסל ענק של דיוקנו, עבודתה של האמנית טוסיה מקסיקו (16).
סמוך לשם ניצב מבנה ייחודי, מסקרן ובולט בנוף. זהו בית הכנסת והמרכז למורשת היהדות ע"ש צימבליסטה (17). המבנה המפואר הוא פנינה ארכיטקטונית, פרי רוחו של האדריכל בעל המוניטין הבינלאומי, מריו בוטה משוויץ. מומלץ לבקר בתוך המבנה, לצלול לתוך האווירה המסתורית והשלווה המאפיינת אותו, ולהתרשם משני חלקיו: בית הכנסת בעל העיצוב הבלתי שגרתי ואולם כינוסים חילוני.
ברחבת הדשא שבחזית בית הכנסת ניצבת האנדרטה לזכר חללי מערכות ישראל של האמן מיכאל גרוס (18). פסל ההנצחה מתגלה לעין בשני שלבים: מעל הקרקע נראה חלקו העליון של קיר הבנוי אבני כורכר מסותתות, ואילו בסיס הקיר טמון בבור שנכרה בכר הדשא, ורק הירידה אל הבור במדרגות בטון צרות מגלה אותו בשלמותו. על קיר הזיכרון חקוקים שמותיהם של תלמידי וסגל האוניברסיטה שנפלו במערכות ישראל.
ליד בית הכנסת ניצב בניין צ'ק פוינט החדשני והמרהיב, ביתם החדש של בית הספר למדעי המחשב ע"ש בלווטניק ושל אוניברסיטת תל-אביב לנוער - היחידה לנוער שוחר מדע ע"ש דב לאוטמן.
ממשיכים כמיטיבי לכת או חוזרים לביקור נוסף
הקמפוס ממשיך להשתרע הרבה מעבר לסיור שהוצע כאן. מעבר לבניין גילמן של מדעי הרוח ובניין הפקולטה לניהול ע"ש קולר נמצאים ביה"ס לחינוך ע"ש חיים וג'ואן קונסטנטינר, הפקולטה למדעי החברה ע"ש גרשון גורדון והפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן, אולם הכנסים הגדול והמפואר סמולרש ובנייני ההנהלה של האוניברסיטה. בהמשך נמצאים גם ביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל והפקולטה להנדסה ע"ש איבי ואלדר פליישמן, עם פינות חמד נסתרות משלהם ששווה להכיר. בתקופת הלימודים נערכות מול הפקולטה להנדסה מסיבות מעולות לסטודנטים במהלך ההפסקות.
בשבילים בין הפקולטות ניצבים עשרות פסלי חוץ של אמנים מובילים נוספים, בניינים בעלי חזות אדריכלית ייחודית ומרתקת ושאר פינות חמד ירוקות ופורחות שנעים כל-כך לגלות.
למי שחשקה נפשו בשינוי נוף ובאווירה אמיתית של טבע - אוצרות הטבע של אוניברסיטת תל אביב ממתינים לביקור ברחוב ג'ורג' וייז. מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, הראשון מסוגו בארץ ואחד מן המוזיאונים היפים והמרשימים שנראו במחוזותינו, שוכן במבנה ייחודי המדמה תיבת אוצרות. אוספי המוזיאון כוללים את אוצרות הטבע הלאומיים של ישראל, בהם למעלה מחמישה וחצי מיליון פריטים של בעלי חיים וצמחים, המספרים את סיפורו של המגוון הביולוגי בישראל ובמזרח התיכון במאות השנים האחרונות. לצד המוזיאון שוכנים הגנים הבוטניים, שבהם ניתן לסייר בנופי הצומח של הארץ ולהכיר צמחים מרחבי העולם (19), כולל צמחים ששורשיהם תלויים באוויר, והגן הזואולוגי ובו האוסף הגדול ביותר של בעלי החיים מהארץ (20).
בהמשך רחוב ג'ורג' וייס נמצאת טיילת המדע (21) - מסלול של כ-800 מטר להולכי רגל ולרוכבי אופניים, המחבר בין הקמפוס ובניין בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר (22) לבין תחנת הרכבת שלמרגלות מצוק הכורכר. הטיילת משקיפה אל קו הרקיע של תל אביב ואל המרחב הירוק של גני יהושע, ומציעה לעוברים בה מרפסות תצפית מוצלות. בעתיד יוצבו במרפסות מיצגים טכנולוגיים ותערוכות אינטראקטיביות, שיציגו נושאים מדעיים וסביבתיים מגוונים, ברוח האוניברסיטה בכלל ובית הספר ללימודי הסביבה בפרט.