מחקר חדש מראה כי שמן דגים מסייע בריפוי פצעי לחץ

מחקר שנערך באוניברסיטת תל-אביב העלה כי תזונה מועשרת בשמן דגים משפרת את מצבם של פצעי לחץ ב-25-20 אחוזים

החוקר.ת מאחורי המחקר

שמן דגים הוא חומר עשיר בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ובנוגדי חמצון, הידוע בסגולותיו הרפואיות. הוא יכול לסייע להורדת לחץ הדם, להקלת דלקות בעור ובמפרקים, ולהתפתחות תקינה של עוברים. פרופ' פייר זינגר מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב ומהמחלקה לטיפול נמרץ כללי והמכון לחקר התזונה בביה"ח בילינסון, גילה כי לשמן דגים יש השפעה מיטיבה גם על פצעי לחץ. המחקר ותוצאותיו פורסמו בשני כתבי עת מדעיים: ,British Journal of Nutrition ו-American Journal of Critical Care.

 

פצעי לחץ הן כידוע בעיה מוכרת בקרב חולים במצב קשה. הם נגרמים כשהחולה נמצא בתנוחת שכיבה או ישיבה, ללא תנועה, לאורך זמן, והמשטח שמתחתיו יוצר לחץ ממושך על העור והרקמות. "פצעי הלחץ מכאיבים מאוד ומזדהמים בקלות, ולכן חשוב מאוד לרפא אותם", אומר פרופ' פייר זינגר. במחקר שלנו הוספנו שמן דגים כתוסף תזונה לחולים קשים, ובדקנו את השפעתו על פצעי הלחץ."

 

במסגרת המחקר, שנערך בשיתוף עם הדוקטורנטית מרים תהילה מהמרכז הרפואי ע"ש רבין, קיבלו החולים שמונה גרם של שמן דגים מדי יום במשך שלושה שבועות. והתוצאות היו חיוביות ביותר: שיפור של 25-20 אחוז על פי מדד הריפוי של פצעי לחץ, שהתבטא בירידה משמעותית בכאב ובאי-נוחות שנגרמו לחולים. בנוסף נצפו עלייה ביעילותה של מערכת החיסון והפחתת דלקות בכל הגוף.

 

חיזוק המערכת החיסונית

המחקר של פרופ' זינגר ועמיתיו התבסס על מחקר קודם, שהראה כי תוספי תזונה המכילים שמן דגים מעלים את רמות החמצן ברקמות של חולים קשים. הפעם ביקשו החוקרים לבחון אם התוספים יכולים גם לסייע בריפוי פצעי לחץ, הנגרמים בין היתר בשל חוסר חמצן, ירידה בזרימת הדם ורטיבות העור.

 

כדי לבחון את השערתם פיתחו החוקרים מחקר אקראי שכלל 40 חולים קשים. מחציתם המשיכו לקבל את התזונה הרגילה של בית החולים, והאחרים קיבלו בנוסף גם שמונה גרם של שמן דגים מדי יום. כעבור שלושה שבועות נצפה שיפור של 25-20 אחוז בהחלמת פצעי הלחץ אצל החולים שקיבלו שמן דגים, בהשוואה לקבוצת הבקרה.

 

בנוסף לשיפור בפצעי הלחץ, נהנו החולים שקיבלו שמן דגים מהתחזקות מערכת החיסון והפחתה בנפיחויות. "מצאנו שינוי בביטוי של קבוצת מולקולות הקשורה להכוונת תאי דם לבנים לעבר פצעים, דבר העשוי להסביר את השיפור בתהליך הריפוי", מסביר מפרופ' זינגר. בנוסף, כשבדקו את דמם של החולים, הבחינו החוקרים בירידה משמעותית בכמות של חלבון מגיבC , הקשור למגוון מצבים ומחלות: דלקות, זיהומים ויראליים ובקטריאליים, מחלות ראומטיות, פגיעה ברקמות ונקרוזה.

 

אמצעי טבעי לניהול כאב?

כעת מבקשים פרופ' זינגר ועמיתיו לבחון את השימוש בשמן דגים כשיטה טבעית לניהול כאב. במסגרת המחקר המתוכנן הם ימדדו את השפעתה של צריכת שמן דגים על עוצמת הכאב בקרב חולים לאחר ניתוח להחלפת הברך או מפרק הירך.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>