התראה לנייד על שיטפון ועל ברד
מחקר מתמשך של שלוש שנים מצא שאיכות הנתונים הנאספים בטלפונים הניידים תוכל לסייע בחיזוי שיטפונות ולהתריע בזמן אמת
מחקר מתמשך של שלוש שנים מצא שאיכות הנתונים הנאספים בטלפונים הניידים תוכל לסייע בחיזוי שיטפונות ולהתריע בזמן אמת
דמיינו לעצמכם את התמונה הבאה: 26 באפריל 2018. הנערות והנערים ממכינת 'בני ציון' יורדים במצוק אל הקניון העמוק של נחל צפית. לפתע, בזו אחר זו, נשמעות התראות מהטלפונים הניידים שבתרמילים. כמה נערים בודקים, ואחד מודיע בהתרגשות: "חבר'ה, עצרו! שיטפון בדרך!". החבורה עוצרת מיד ומתחילה לטפס בחזרה. כעבור דקות אחדות, ממקומם הבטוח בראש המצוק, הם צופים במראה המרהיב של חומת המים השועטת לתוך הקניון. חייהם ניצלו.
התמונה הזאת היא, כידוע, משאלת לב בלבד. אך לדברי פרופ' קולין פרייס מבית הספר ללימודי סביבה ומדעי כדור הארץ ע"ש פורטר באוניברסיטת תל אביב, תרחישים דומים עשויים בהחלט להתממש בתוך שנים אחדות. זאת בעקבות מחקר חדש שהוביל פרופ' פרייס, בהשתתפות תלמידיו רון מאור וחופית שחף. המאמר התפרסם בכתב העת The Journal of Atmospheric, Solar and Terrestrial Physics.
חכמת ההמונים
כיצד ניתן להפוך את הטכנולוגיה המתקדמת במכשירים הללו, שכמעט כל אדם בעולם המערבי מחזיק ומשתמש בהם כבר מגיל צעיר, לאמצעי שיציל חיים? "נכון להיום, נמצאים בשימוש בין 4-3 מיליארד מכשירים סלולריים חכמים ברחבי העולם. כל אחד מהם מכיל חיישנים רגישים, המנטרים את סביבתם ללא הרף, עבור מגוון אפליקציות המותקנות בהם," אומר פרופ' פרייס.
"מיליארדי הטלפונים הניידים שלנו אוספים נתונים על הכבידה, על השדה המגנטי של כדור הארץ, על הלחץ האטמוספירי ועל רמות האור והרעש, על הלחות באוויר, על הטמפרטורה ועוד. זהו מספר עצום, בהשוואה לכ-10,000 תחנות מטאורולוגיות רשמיות בלבד, הממוקמות על פני כדור הארץ. אנו טוענים כי אם נצליח לרכז ולנתח את כל המידע הנאסף על ידי הטלפונים הניידים, נוכל לשפר משמעותית את חיזוי מזג האוויר, ואף להציל חיים באירועים קיצוניים".
מה חשים החיישנים?
השלב הראשון במחקרו של פרייס עסק בדרך למימוש הפוטנציאל האדיר: בדיקת איכות החיישנים שבטלפונים הניידים. כדי לבדוק את איכות החיישנים, מיקמו החוקרים ארבעה מכשירי טלפון נייד בנקודות שונות ברחבי הקמפוס של אוניברסיטת תל אביב, ואספו מהם נתונים במשך שלוש שנים, במטרה לזהות תופעות כמו 'גאות ושפל אטמוספריים', כלומר שינויי טמפרטורה, לחץ ולחות, הנגרמים בעיקר מבליעה של אור השמש על ידי האטמוספירה. בנוסף הם נעזרו בנתונים מאפליקציה בשם WeatherSignal, האוספת נתונים מטלפונים חכמים מכל העולם.
תוצאות המחקר העידו שרגישות החיישנים בטלפונים הניידים מספיקה כדי להוסיף מידע חשוב על מצב האטמוספירה, בכל מקום ובכל רגע נתון. המשמעות היא שהטלפונים יכולים לספק כמות אדירה של נתונים חדשים לחיזוי מזג האוויר.
כעת, בעקבות ממצאי המחקר, מציעים החוקרים לבנות מערכת בענן לאיסוף ולניתוח נתונים אטמוספריים מטלפונים ניידים. המשתמשים יוכלו להתקין במכשיריהם אפליקציה ייעודית, שתאפשר למערכת להשתמש בנתונים שלהם, ולשלוח להם תחזיות והתראות בזמן אמת, בכל מקום שבו הם נמצאים.
"אנו עדים כיום להתגברות של אירועי מזג אוויר קיצוניים בכל העולם, בהם גשמים עזים הגורמים לשיטפונות מסוכנים. חיזוי מדויק והתראה מוקדמת, שיסתייעו בנתוני הטלפונים הניידים ויגיעו לטלפונים של אנשים המצויים בסכנה, עשויים להציל חיים." מסכם פרופ' פרייס.