ניבים מחודדים: כיצד רוכשים העטלפים את שפתם?
גורי עטלפים הנחשפים לפסקול מסוים של חילופי קולות, לומדים לתקשר בניב ששמעו בינקותם
גורי עטלפים הנחשפים לפסקול מסוים של חילופי קולות, לומדים לתקשר בניב ששמעו בינקותם
האם האדם הוא היונק היחיד שרוכש את יכולת הדיבור? אחרי שכבר הצליחו לפענח צלילים מתוך 'שפת העטלפים' ולזהות מי מעביר את המסר למי ובאילו מצבים חברתיים, מנסים כעת חוקרי בית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב לברר כיצד רוכשים גורי העטלפים את שפתם. שאלה זו תקדם אותנו למענה על שאלה רחבה יותר: האם יכולתם של יונקים אחרים (מלבד האדם) לתקשר עם בני מינם היא מולדת או נלמדת?
"חוקרים והוגים רבים, משחר ההיסטוריה, סבורים כי מותר האדם ביכולתו ללמוד שפה ולהשתמש בה," אומר פרופ' יוסי יובל מבית הספר לזואולוגיה ומבית ספר סגול למדעי המוח. "מדענים בכל העולם מנסים לברר עד כמה נכונה ההנחה הזאת, ובוחנים לשם כך את הקולות שמשמיעים מינים שונים של בעלי חיים. עם זאת, מחקרים מעטים בלבד העלו עד כה תוצאות חד-משמעיות. במעבדה שלנו החלטנו להעמיד למבחן גורים של עטלפי פירות."
במחקר החדש שנערך במעבדתו של פרופ' יובל, בהובלת תלמידי המחקר יוסף פרת ולינדסי אזולאי, חשפו החוקרים שלוש קבוצות של גורי עטלפים לתקשורת עטלפים בשלושה 'ניבים' שונים. תוצאות המחקר, שהתפרסם בכתב העת PLoS Biology, מגלות שכל קבוצה אכן לומדת 'לדבר' בניב שהושמע לה.
פסקול ילדות
לצורך המחקר חולקו הגורים לשלוש קבוצות נפרדות – חמישה גורים בכל קבוצה. במהלך השנה הראשונה לחייהם נחשפו הגורים בכל קבוצה לפסקול אחר, מעין ניב שונה, של קולות עטלפים: קבוצה אחת שמעה הקלטה של קולות בתדרים גבוהים, הקבוצה השנייה נחשפה לתדרים הנמוכים, והקבוצה השלישית גדלה עם פסקול מלא שכלל את כל הקולות. הקולות שהשמיעו הגורים עצמם הוקלטו ופוענחו מדי כמה חודשים.
"מצאנו שהגורים אכן לומדים להשמיע את סוג הקולות שאליהם נחשפו," אומר פרופ' יובל. "אפשר לומר שהם לומדים 'לדבר' ב'ניב' ששמעו בינקותם. הממצאים האלה מוכיחים שהתקשורת הקולית של העטלפים היא לפחות בחלקה נרכשת, ושהיא נלמדת בשלב מוקדם בחיים. במילים אחרות: העטלפים הצעירים אינם נולדים עם הרפרטואר הקולי המלא שלהם, אלא קולטים אותו מסביבתם."
מסקנה משמעותית נוספת מהמחקר היא שהגורים לומדים מסך הקולות הסובבים אותם, ולאו דווקא ב'שיעורים פרטיים' מהאם שמגדלת אותם. בטבע מדובר בקולות שמשמיעה הקבוצה, כלומר מושבת העטלפים שחיה במערה שבה נולדו. ממצא זה מהווה חידוש ביחס לספרות המחקרית הקיימת בנושא: המחקרים, שרובם המוחלט התמקד עד היום בגוזלים של ציפורי שיר, הוכיחו כי הגוזלים (בניגוד לגורי העטלפים) לומדים את הצלילים ישירות מאחד ההורים.
"המחקר שלנו שופך אור על המקור האבולוציוני של היכולת לרכוש שפה, ומציב סימני שאלה לגבי ייחודיותו של האדם בהקשר זה," מסכם פרופ' יובל.