המרכז לאנרגיה מתחדשת

300 חוקרים משבע פקולטות משלבים כוחות במרכז לאנרגיה מתחדשת באוניברסיטת תל-אביב

המרכז לאנרגיה מתחדשת
העולם זקוק כיום בדחיפות למקורות אנרגיה ירוקים וידידותיים לסביבה

המחקר בתחום האנרגיה המתחדשת חותר למציאת מקורות אנרגיה מתחדשים ויעילים, שיחליפו את המקורות הפוסיליים המתכלים (נפט, גז טבעי ופחם), ונחשב לאחד האתגרים הקריטיים של האנושות בעידן המודרני.

 

משימה מדעית ולאומית

"העולם זקוק כיום בדחיפות למקורות אנרגיה ירוקים וידידותיים לסביבה, שישימו קץ לזיהום ולהרס המתמשך של כדור הארץ", אומר פרופ' יוסי רוזנוקס, ראש המרכז לאנרגיה מתחדשת באוניברסיטת תל-אביב. "במדינת ישראל יש לאנרגיה המתחדשת גם חשיבות קיומית ואסטרטגית מהמעלה הראשונה. טכנולוגיה מתקדמת, שתאפשר לנו להפיק אנרגיה ממקורות נקיים, תעניק למדינה עצמאות בתחום האנרגיה, ותשחרר אותה מהתלות הפוליטית והכלכלית בנפט ובגז של שכנינו - בעתות שלום, ובמיוחד בימי עימות."

 

מקור האנרגיה המתחדש העיקרי העומד לרשותה של ארצנו החמה הוא השמש. מתברר כי כיסוי של 8% בלבד משטחו של הנגב במערכות פוטו־וולטאיות, הממירות את קרינת השמש לחשמל, יכול לספק את כל צריכת החשמל של מדינת ישראל. עם זאת, שני מכשולים טכנולוגיים מונעים כיום את יישומה של תכנית מסוג זה: הצורך לאגור את אנרגיית השמש לשעות הלילה ולימים מעוננים, וכן שינויים מרחיקי לכת שיידרשו ברשת החשמל הארצית. חוקרים באוניברסיטת תל־אביב התגייסו למשימה המדעית והלאומית הזאת, והם מתמודדים עם אתגרים אלו, לצד סוגיות רבות נוספות בתחום האנרגיה המתחדשת.

 

משקיעים אנרגיה במחקר בינתחומי

אוניברסיטת תל־אביב פעילה מאוד במחקר באנרגיה מתחדשת: 55 קבוצות מחקר, המונות מעל 300 חוקרים, פועלות היום בשבע פקולטות שונות – מדעים מדויקים, הנדסה, מדעי החיים, ניהול, משפטים, מדעי החברה ומדעי הרוח, וכן בבית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר.

 

בחמש השנים האחרונות בלבד הניבה פעילות ענפה זו מאות פטנטים וכאלף פרסומים בכתבי עת בינלאומיים. בנוסף לחשיבותן המדעית, יש לטכנולוגיות החדשניות המפותחות במעבדות האוניברסיטה גם פוטנציאל כלכלי עצום: ערכן בשוק העולמי המתרחב של אנרגיה מתחדשת עשוי להגיע למיליארדי דולרים כבר בשנים הקרובות.

 

במרכז לאנרגיה מתחדשת מוצאים חוקרים מרחבי הקמפוס גג משותף ואפשרויות רבות לשיתופי פעולה בינתחומיים פוריים עם עמיתים ממחלקות ופקולטות אחרות. המרכז עורך כנסים מדעיים בנושאים הבוערים, מעניק תמיכה למחקרים נבחרים, ועושה מאמץ למשוך לשורות האוניברסיטה את תלמידי המחקר המצטיינים בישראל.

 

בנוסף פועל המרכז להקמת מעבדות מתקדמות בתחומים הקריטיים של אגירת אנרגיה, אנרגיית השמש ואנרגיה המופקת מביומסה (חומר אורגני שאינו מאובן), ומקים בימים אלה מרכז מחקר ארצי בנושא הרכב החשמלי, בשיתוף עם אוניברסיטת בר־אילן.

 

מוקד נוסף של פעילות הוא פיתוח הקשר עם הקהל הרחב, במטרה להעלות את המודעות הציבורית לתחום האנרגיה המתחדשת, ולשתף את הקהילה בפריצות הדרך המתרחשות באוניברסיטה, העשויות לשנות את חיינו כבר בעתיד הנראה לעין.

 

לאתר המרכז לאנרגיה מתחדשת >>

 

 
 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>