פאנל מומחים על המשבר באוקראינה

מומחים מנתחים את המלחמה והשלכותיה על הקהילה היהודית, אירופה והעולם

15 מרץ 2022
פליטים אוקראינים שנמלטים לאירופה מחכים לרכבת בלבוב

עם כניסת הפלישה הרוסית לאוקראינה לשבוע השני, אוניברסיטת תל אביב אירחה ביום ראשון תדרוך מומחים על המשבר. הפאנל המיוחד כלל את מר בוריס לוז'קין, נשיא הקונפדרציה היהודית של אוקראינה, סגן נשיא הקונגרס היהודי העולמי, ומיטיב TAU; ד"ר דינה מויאל מהמכון לחקר רוסיה ומזרח אירופה ע"ש קמינגס; וד"ר טל שדה, ראש התוכנית ללימודי האיחוד האירופי בבית הספר למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים.

 

השלכות על יהודי אוקראינה

"אני חושש שהמלחמה תוביל את אוקראינה לאבד רוב גדול מהקהילות היהודיות שלה", אמר לוז'קין. "כבר כמה ערים עם אוכלוסיות יהודיות משמעותיות ואתרים יהודיים היסטוריים ספגו פינוי ואלימות. אוקראינה הייתה בשנים האחרונות ביתם של האוכלוסייה היהודית הרביעית בגודלה באירופה."

 

"ישראל וארה"ב צריכות להגביר את כל הסיוע האפשרי ליהודים באוקראינה, כולל קשישים, אלו הנמלטים מהמדינה ואלו שברחו במקום זאת למערב אוקראינה הצפוף", אמר לוז'ין, שהוביל את הקמת פרויקט מחקר יהדות אוקראינה, במסגרת המרכז לחקר התפוצות גולדשטיין-גורן של אוניברסיטת תל אביב בפקולטה למדעי הרוח.

 

בשיחה עם הקהל של אוניברסיטת תל אביב, לוז'קין גם הפציר בקהילה האקדמית והמדעית העולמית להצטרף למאמצים להתנגד למלחמה באוקראינה. יתר על כן, הוא דחק בישראל לאפשר לפליטים לא-יהודים להיכנס למדינה לצד עשרות אלפי המהגרים היהודים הצפויים לעלות מאוקראינה.

 

 

מלחמה קרה שרוסיה לא תוכל לנצח

מעבר להשלכות ההומניטריות של המלחמה, הרחיב שדה על ההשלכות המתמשכות על רוסיה. "בטווח המיידי והארוך, רוסיה נמצאת בנחיתות גדולה מול המערב", אמר שדה, מומחה לכלכלה הפוליטית של האיחוד האירופי. "מדינות מערביות כמו גרמניה ואיטליה שעד כה היו תלויות מאוד בייצוא דלק וייבול רוסי עשויות להרגיש עומס זמני." עם זאת, שדה ציין כי מוסקבה מוכנה לתוצאות קשות מכיוון שהיא כעת "תחת מצור כלכלי". לדבריו, אם המצב הנוכחי יוביל למלחמה קרה נוספת בין רוסיה למערב, הוא הדגיש כי "רוסיה לא יכולה לנצח". בנוסף לסנקציות המשתקות שסוחטות את הכלכלה הרוסית לקראת קריסה, הוא הסביר שלמערב יש יתרון טכנולוגי ופוליטי על רוסיה.

 

בהקשר לתוצאות האפשריות של הסכסוך, שדה הסביר כי פוטין עשוי להשיג את מטרתו לשמר את אופיו של המשטר הרוסי ולמנוע ממנו להפוך לדמוקרטי. ובכל זאת, המצב עלול להוביל לשינויים המיוחלים בהסתמכות העצמית של המערב על ייצור של חומרי גלם, שינויים שלדבריו יכולים לחזק את העמדה האסטרטגית של המערב. "התקשורת, המנהיגים והציבור רואים שפוטין אינו עוד דיקטטור שלא משתלם להשאיר אותו מבודד," אמר. האירועים הנוכחיים מזרזים את הבנת המערב שהאינטראקציות הכלכליות שלו עם רוסיה יכולות וצריכות להשתנות.

 

מלחמת אזרחים ברוסיה?

בעוד שלוז'קין ושדה סיפקו תובנות לגבי השלכות המלחמה, מויאל לקח צעד אחורה כדי לחקור את השאלות הרבות סביב החלטתו של פוטין לפלוש לאוקראינה. "הסכסוך הוא השתקפות של השקפת העולם הספציפית של רוסיה אחרי כל מה שעבר עליה במאה ה-20", אמר מויאל, מומחה להיסטוריה הסובייטית והרוסית המודרנית. "אני רוצה להציע שזו בעצם מלחמת אזרחים לרוסיה על עתידה, על זהותה ועל המשטר שלה". 

 

מויאל הצביע על עימותים עכשוויים בדעת הקהל הרוסית המעידים על סכסוכים בתוך המדינה. דוגמאות לכך כוללות הפגנות בתוך רוסיה נגד המלחמה באוקראינה ודיווחים על חיילים רוסיים שהתחננו בפני האוקראינים לחוס על חייהם, כדי שיוכלו לחזור הביתה ולדווח את מה שמעבר למכונות התעמולה בחסות המדינה.

 

בינתיים, מעשיו של פוטין מאותתים לרוסיה שהוא לא מוכן לוותר על אחיזתו הסמכותית ההדוקה במדינה, שכן הוא נאבק לשמור על מה שהוא רואה בזהותה ההיסטורית של רוסיה מול רפובליקות סובייטיות לשעבר, כמו אוקראינה, שהתרחקו ביתר קלות מהקומוניזם לעבר דמוקרטיה בסגנון מערבי. "אלה שפעם היו שקטים בתחום התרבותי, כמו עיתונאים למשל, מתחילים לדבר, ועם זה, בתקווה, יכולים לשנות את דעת הקהל", אמרה. "הכי חשוב, ובנימה אופטימית יותר, זה נותן תקווה שאנשים סביב פוטין ישנו את עמדתם (עליו)".

 

 

האם הסוף נראה באופק?

בעוד שכל שלושת חברי הפאנל הסכימו שהסכסוך צפוי להסלים לפני שיסתיים, הם היו אופטימיים שלהשפעות ארוכות הטווח של המלחמה יש פוטנציאל לשנות את דינמיקת הכוח של רוסיה לטובת העניינים הפנימיים והבינלאומיים כאחד.

 

"פוטין הוא יותר פרגמטיסט ציני מאשר אידאולוג, ובסופו של דבר הוא רודף כוח", אמר שדה. "האיום העיקרי על פוטין הוא המעגל הפנימי שלו. ככל שהסנקציות ימשיכו לנגוס, הנטייה והרצון להחליפו ילכו ויגברו".

 

מויאל הדהד את דעותיו של שדה, על פיהן רוסיה לא תרוויח אם תמשיך בדרך זו לקראת קריסה כלכלית. "אני מקווה שזה יביא לשינוי משטר, שיהיה סיכוי טוב לא רק לאוקראינה, אלא לכל העולם".

 

מאות חברים של TAU מרחבי העולם האזינו לפאנל המומחים. מומחית לענייני אירופה, ד"ר אסתר לופטין, מהיחידה ללימודי שפות של אוניברסיטת תל אביב הנחתה את האירוע.

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>