מהרובע הלטיני בירושלים לאולם ההרצאות באוניברסיטת תל אביב
הפטריארך הלטיני של ירושלים התארח באוניברסיטה והרצה בפני קהל סדרת הרצאות הרקטור
במהלך חודש מרץ זכתה קהילת אוניברסיטת תל אביב לביקור מיוחד ולא שגרתי של הארכיבישוף פיירבטיסטה פיצבאלה, הפטריארך הלטיני של ירושלים. במסגרת ביקורו הרצה הפטריארך כחלק מסדרת הרקטור, שמעבירה פרופ' דינה פורת מהחוג להיסטוריה של עם ישראל וההיסטוריונית הראשית של מוסד יד ושם. נושא הרצאתו היה "הכנסייה הקתולית מן הפטור מצליבת ישו ועד 'נוצרי אינו יכול להיות אנטישמי'", אשר דן ביחסי יהודים ונוצרים בראי ההיסטוריה של בני שתי הדתות. את האירוע המיוחד פתח פרופ' אהרן שי, לשעבר רקטור האוניברסיטה, וכיבד אותו בנוכחותו פרופ' דני לויתן, אף הוא הרקטור לשעבר.
לעבוד וללמוד יחד כדי לנצח את האנטישמיות
בהרצאתו, סקר הארכיבישוף פיצבאלה בעברית קולחת את תולדות יחסה של הכנסייה לעם היהודי וסיפר על האבולוציה שעבר הדיאלוג הבין-דתי ובפרט על נקודת המבט הנוכחית של הכנסייה על העם היהודי. כחלק מדבריו אמר: "האתגר העתידי שלנו הוא לא להפסיק לדבר על מה שהיה, כי האנטישמיות חוזרת ונשארת במודעות ובתת-מודעות. כדי לנצח את האנטישמיות חייבים לעבוד וללמוד יחד [...] אנחנו צריכים לחשוב על היחס לעם ישראל לא רק מפני שאנחנו פוגשים ביהודים (בחיי היומיום), אלא מפני שזה מהותי לאמונה הדתית שלנו".
פיירבטיסטה פיצבאלה הוא הפטריארך העשירי של ירושלים מטעם הכנסייה הלטינית. הוא הוסמך לנזיר פרנציסקני ולכומר בשנות ה-80', ובשנות ה-'90 קיבל תואר בתאולוגיה ברומא. בשנת 1990 הגיע לישראל ובשנת 1997 השלים תואר במקרא באוניברסיטה העברית.
במרוצת השנים הוא עמד בראש מנזר סן סימון וכן שימש כקוסטוס – "שומר ארץ הקודש" – תפקיד עתיק יומין שכולל אחריות על המקומות הקדושים ממצרים ועד יוון. הוא חבר בוועדה חשובה המשותפת לוותיקן ולרבנות הראשית לישראל. החל משנת 2016 הוא ארכיבישוף ובשנת 2020 הוא מונה ע"י האפיפיור פרנציסקוס לפטריארך של ירושלים.
פרופ' פורת: "הקשר הטוב שהתבסס בעשורים האחרונים בין הכס הקדוש לבין היהדות הוא אחד מהמפתחות החשובים ביותר במאבק באנטישמיות העולמית. שמחנו מאוד לארח בצל קורתנו את הפטריארך הנכבד והלבבי, ואני מודה לו על ההרצאה המרתקת. תקוותי שהוא ובכירים נוספים בכנסייה יבואו בשערי אוניברסיטת תל אביב פעמים רבות נוספות".
בסיום האירוע ענו יחד פרופ' פורת והפטריארך לשאלות הקהל. פרופ' פורת הודתה לפטריארך והעניקה לו מזכרת מאירוע שנערך לפני מספר שנים במשכן הנשיא, שבו הגישו יחד לנשיא ריבלין קובץ של מסמכים שפרסם הוותיקן בגנות האנטישמיות ובשבח דיאלוג עם העם היהודי. פרופ' פורת דאגה לתרגומם לעברית והקובץ יצא לאור בהוצאת הספרים של אוניברסיטת תל אביב.