סדנה באנתרופולוגיה

סדנה באנתרופולוגיה

גדעון אלעזר, אוניברסיטת חיפה

להיוולד מחדש בפריפריה הסינית: נצרות, אתניות ושליטה ביונאן הגלובלית

מחוז יונאן, הידוע בגיוונו האתני-תרבותי, הוא גם מקום מגוריהם של נוצרים רבים. פעילות אינטנסיבית של מיסיונרים זרים בסוף המאה ה-19 ותחילת ה-20 הביאה להמרה המונית של קבוצות אתניות שלמות. המיסיונרים, סמל האימפריאליזם וחולשתה של סין אל מול המערב, סולקו מן המדינה בתחילת שנות החמישים והנצרות האתנית של יונאן דוכאה ביד קשה. אך מאז תחילת עידן הרפורמות בסוך שנות ה-70 של המאה הקודמת, ישנה חזרה מאסיבית של מיסיונרים למחוז יונאן ופריחה חסרת תקדים של הנצרות באזור. בניגוד לעבר, מומרים רבים כיום באים מקרב הרוב החאני. למרות האיסור הפורמלי על עיסוק במיסיונריות, המדינה מאפשרת לאלפי נוצרים להתגורר במחוז ולעסוק ברווחה או בהוראה. מדוע המדינה מאפשרת לנצרות לפרוח ביונאן, למרות נסיון העבר והרטוריקה הרשמית? מחקר זה הוא נסיון להסביר את היחס בין נצרות מיסיונרית, זהות אתנית, בעיות חברתיות, וחיפוש משמעות ביונאן של עידן הגלובליזציה.