![](/humanities/images/faculty_logo-400x93.gif)
מהלך הלימודים
תרגיל המבוא (מסגרת 121)
קורס בסיסי בן 4 שעות סמסטריאליות, הבא להקנות מושגי מפתח ותמונה מקיפה באחת התקופות. התרגיל בנוי בעיקר על דיונים בכיתה ומבוסס על קריאה, ניתוח תעודות נבחרות, הסתמכות על ספרי יעץ ושימוש בכלים ביבליוגרפיים.
חובות התלמיד: השתתפות פעילה, נוכחות חובה (תלמיד שייעדר יותר מ- 3 פגישות לא יהיה זכאי להבחן בקורס), עבודות בכתב ובע"פ ובחינה מסכמת.
בחוג מתקיימים תרגילי המבוא הבאים:
א. פרק העת העתיקה |
1. חברה, משטר ותרבות ביוון העתיקה |
|
2. חברה, משטר ותרבות ברומא העתיקה |
ב. פרק ימי הביניים |
חברה, משטר ותרבות בימי הביניים |
ג. פרק העת החדשה המוקדמת |
חברה, משטר ותרבות בעת החדשה המוקדמת |
ד. פרק העת החדשה |
1. חברה, משטר ותרבות במאה ה- 19 |
|
2. חברה, משטר ותרבות במאה ה- 20 |
|
3. חברה, משטר ותרבות בארצות-הברית |
|
4. חברה, משטר ותרבות באמריקה הלטינית |
התלמיד במסלול הדו-חוגי חייב להשתתף בחמישה תרגילים, שני תרגילים לבחירה מתרגילי הפרקים: העת העתיקה, ימי הביניים והעת החדשה המוקדמת, שני תרגילים לבחירה מתרגילי פרק העת החדשה ותרגיל אחד לבחירה מבין כל תרגילי ארבע התקופות. בשלושה התחומים שבהם לא למד התלמיד תרגילי מבוא, יהיה עליו ללמוד שיעורי מבוא. (לדוגמא: סטודנט שבחר ללמוד תרגיל יוון, תרגיל ימי הביניים, תרגיל המאה ה-20, תרגיל ארצות הברית ותרגיל נוסף במאה ה-19, יהיה עליו ללמוד שיעורי מבוא ברומא, מבוא העת החדשה המוקדמת ומבוא לתולדות אמריקה הלטינית).
לא ניתן ללמוד שני תרגילים אצל אותו מרצה או לחילופין תרגיל ושיעור מבוא אצל אותו מרצה.
שיעור מבוא (מסגרת 124)
קורס בסיסי בן 2 ש"ס, שבו נדונים נושאי היסוד בתקופה והוא מעניק לתלמיד את הרקע והידע הדרושים.
התלמיד חייב בשיעור מבוא בכל אחד מן הפרקים שבהם לא למד תרגיל מבוא.
יש לסיים את כל תרגילי המבוא ושיעורי המבוא בשלושה הסמסטרים הראשונים ללימודים בחוג.
שיעורים מונוגרפיים (מסגרת 120)
קורס (2 ש"ס) הבוחן סוגיה היסטורית מסוימת או תהליך היסטורי. השיעור מבוסס על הרצאת המורה.
חובות התלמיד: בחינה על חומר ההרצאות והביבליוגרפיה.
התלמיד במסלול הדו-חוגי יבחר בשלושה שיעורים מבין אלה המופיעים בתכנית הלימודים של החוג ובמסלול החד-חוגי בשישה שיעורים.
ניתן ללמוד את השיעורים במהלך כל שנות הלימוד לתואר ראשון.
מערך לימודי ההיסטוריה (מסגרת 555)
החוגים להיסטוריה - החוג להיסטוריה כללית, החוג להיסטוריה של עם ישראל והחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה – מקיימים מערך לימודים משותף. במסגרת זו נדרש התלמיד ללמוד 2 שיעורים (4 ש"ס):
שיעור חובה (2 ש"ס): משותף לשלושת החוגים. את השיעור המשותף יש ללמוד בשנה הראשונה של הלימודים בחוג.
שיעור מבוא (2 ש"ס) לבחירה בחוג להיסטוריה של עם ישראל או בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה מתוך רשימת הקורסים שנבחרו על ידי החוג להיסטוריה כללית.
סמינריונים (מסגרת 122)
סמינריון (4 ש"ס). קורס מתקדם העוסק בניתוח סוגיה היסטורית אגב שימוש בספרות מחקר ובמקורות היסטוריים.
דרישות כניסה: סיום ארבעה תרגילי מבוא לפחות (תרגיל אחד בכל פרק), לרבות תרגיל או שיעור מבוא בפרק או בזירה הרלבנטיים לסמינריון.
חובות התלמיד:
1. נוכחות חובה: תלמיד שייעדר למעלה מ-3 פגישות, השתתפותו בקורס תבוטל.
2. ברמה הבסיסית: השתתפות פעילה, הצגת רפראט בעל-פה (המוגש גם בכתב), ו/או חיבורים קצרים, לפי דרישות המורה. קיומן של בחינות במסגרת הסמינריון נתון לשיקול דעתו של המורה. חובות אלה חלות על כל משתתפי הסמינריון.
3. ברמה המתקדמת: הכנת עבודה סמינריונית (ראה להלן) נוסף לחובות הרמה הבסיסית. חובה זו חלה רק על התלמיד שיבחר לכתוב עבודה סמינריונית בקורס זה (ראה להלן).
4. קריאה מודרכת: לתלמידי המסלול החד-חוגי בלבד. קורס זה מבוסס על מפגשים אישיים עם מנחה ממורי החוג (על פי בחירת התלמיד), במהלך סמסטר אחד. במהלך הסמסטר ינתנו לתלמיד מטלות שונות ובסופו יכתוב התלמיד עבודה סמינריונית לפי הנחיות המורה.
תלמיד מצטיין (ממוצע ציונים מעל 90) רשאי להגיש בקשה ללמוד סמינריון אחד מתכנית הלימודים למ"א. הכניסה מותנית באישור ראש החוג והמורה באותו סמינריון.
התלמיד (במסלול דו-חוגי) יבחר בארבעה סמינריונים - שלושה מהם בתקופות שונות וסמינריון רביעי לבחירתו.
בכל ארבעה הסמינריונים ימלא התלמיד את החובות ברמה הבסיסית, ובאחד מן הסמינריונים יכתוב גם עבודה ברמה מתקדמת. החוג ממליץ לתלמידים לכתוב עבודה ברמה מתקדמת בסמינריון האחרון לתואר.
התלמיד (במסלול חד-חוגי) חייב בשמונה סמינריונים - אחד בכל פרק וארבעה לפי בחירתו. בכל שמונה הסמינריונים ימלא התלמיד את החובות ברמה הבסיסית, ובשניים מהסמינריונים (לרבות סמינריון במתכונת של קריאה מודרכת) - יגיש עבודה ברמה מתקדמת.
לא ניתן ללמוד שני סמינריונים אצל אותו מרצה.
כל העבודות חייבות להיות מודפסות בהתאם לכללים המקובלים בחיבורים מדעיים. התלמיד יגיש את עבודותיו באמצעות מזכירות החוג. המועד האחרון לסיום החובות ברמה הבסיסית הוא בתוך חודש מסיום הסמינריון; המועד האחרון להגשת עבודות ברמה מתקדמת הוא חודשיים וחצי מתום הסמינריון, על פי לוח הזמנים שנקבע על ידי הפקולטה (ראה הפרק המתאים במבוא הכללי). ועדת ההוראה של החוג רשאית לדחות את מועד ההגשה במקרים מיוחדים.