מעודכן ליום שני 19 באפריל 2004

0621.1690  חברה, משטר ותרבות במאה ה-20
פרופ' שלמה זנד , ד"ר דוד טל , ד"ר מתתיהו מייזל, ד"ר יגאל חלפיןתרגיל
כללי: "המאה העשרים הארוכה" משתרעת משנת 1870 ועד ימינו אלה. התמורות בתקופה זו התרחשו בקצב מהיר ביותר ואין דרך לכלול את כולן במסגרת קורס סמסטריאלי אחד. לפיכך, חלק מן המורים שמים את הדגש על זירה גיאוגרפית מסוימת (רוסיה ומזרח אירופה, מרכז אירופה או מערבה), חלקם מתרכזים רק בחלק מן התקופה; אחדים מתמקדים בהיסטוריה פוליטית, אחרים בהיסטוריה כלכלית-חברתית ואחרים בהגות ובתרבות.

ד"ר דוד טל
המערכת הבינלאומית עברה ברבע האחרון של המאה התשע עשרה טלטלות, שמבחינות רבות הוו קרקע מכינה להתרחשויות בזירה הבינלאומית במאה העשרים. התרגיל יתמקד בתהליך זה, על מקורותיו האינטלקטואליים והמדיניים, על-פי הנושאים הבאים: המערכת הבינלאומית בשנות השבעים של המאה התשע עשרה; אימפריאליזם - הקשרים אינטלקטואליים ומדיניים; השפעת הופעתה של גרמניה המודרנית על המערכת האירופית; הדרך למלחמת העולם הראשונה; המהפכה הרוסית - קריסתה של מעצמה והופעתה של מעצמה חדשה; הקשרים מדיניים ואינטלקטואליים בעיצוב המערכת הפנים-אירופית והבינלאומית בעקבות מלחמת העולם הראשונה; משבר הדמוקרטיות; מפירוק נשק למרוץ חימוש בין שתי מלחמות עולם; מוויימאר למלחמת עולם; המלחמה נגד היהודים; קריסתה של המערכת הבינלאומית הרב קוטבית והופעתה של מערכת דו קוטבית; המלחמה הקרה.

ד"ר מתי מייזל
התרגיל יעסוק בהיסטוריה הפוליטית והחברתית של המאה העשרים מנקודת מבט אירופית. הנושאים המרכזיים שידונו הם: המשברים הגדולים ומלחמות העולם; המאה העשרים כמאה של קטסטרופות אנושיות; המהפכה הרוסית ורוסיה הסובייטית; המשטרים הפשיסטיים והמשטר הנאצי; עלייתה של מדינת הרווחה.

פרופ' שלמה זנד
מושגי יסוד בתולדות התרבות הפוליטית של המאה העשרים. תוך בדיקת מעלותיו וחסרונותיו של חקר ההיסטוריה הקרובה, יעסוק התרגיל בשורה של תהליכים ומאורעות שעיצבו ומעצבים עדיין את פניה של המודרניות החברתית והפוליטית. יעשה בירור של מכלול ההקשרים שהביאו להפיכתה של ההיסטוריה להיסטוריה עולמית. ייבדקו אופיו ומרכיביו של תהליך הדמוקרטיזציה המאפיין את המאה. הופעתה של תרבות ההמונים והיבדלותה של התרבות האליטיסטית יילמדו על רקע השינויים החברתיים והכלכליים. אימפריאליזם, לאומיות, קומוניזם, פשיזם ונאציזם יהוו נושאים שלהם יוקדשו שיעורים מיוחדים. התרגיל יסתיים בניסיון לבחון את משמעותו של המפנה הפוליטי והתרבותי של סוף המאה.

ד"ר יגאל חלפין
הנחת העבודה של התרגיל היא שמשטרים אידיאולוגיים-מילנאריים, לשון אחרת משטרים טוטליטריים, הם תופעה ספציפית למאה העשרים. התרגיל יעמוד על מושג האידיאולוגיה המשיחית הסקולרית ויטען שהן הנאציזם והן הסטליניזם הינן תנועות שניסו להציע דרך מדעית (בין תורת הגזע או תורת המעמד) ואקטיבית (תורת המהפכה) להבאת הגאולה ובניית עולם נקי מטומאה (חופשי מיהודים או מבורגנים). התרגיל יתמקד בהשוואת גוף המחקר העוסק בהיטלריזם, עם המחקר החדיש של הסטליניזם, מתוך כוונה להחיות את ההשוואה בין שני המשטרים שנזנחה מאז שנות החמישים. נשאף להבין כיצד התשובות השונות אודות טבעם של המשטר הנאצי והמשטר הסטליניסטי, משקפות ויכוח מתודולוגי-תיאורטי. הצדדים בויכוח זה הם ההיסטוריה החברתית, הרואה במעמדות את מנוף ההיסטוריה וההיסטוריה האינטלקטואלית החדשה, המדגישה את תפקיד השפה המהפכנית כסוכן המרכזי של התהליך ההיסטורי.

פרופ' אייל נווה
הקורס יעסוק בסוגיות מרכזיות שהתרחשו במאה העשרים – מסוף מלחמת העולם הראשונה ועד לקץ המלחמה הקרה. בין היתר נעסוק בנושאים כמו, משבר הדמוקרטיות בין המלחמות, קומוניזם, פאשיזם, נאציזם, מלחמת העולם השניה, השואה, המלחמה הקרה, עליית ארה"ב לדרגת מעצמת-על, דה-קולוניזציה, דאטנט, שנות הששים, משברי שנות השבעים, השמרנות החדשה, התפוררות בריה"מ וקץ המלחמה הקרה. נבדוק סוגיות אלה מתוך נקודות מבט שונות ותוך ניתוח מספר מקורות ראשוניים.

מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 22/02/2004 בשעה 16:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 05/05/2004 בשעה 18:00
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 07/07/2004 בשעה 12:30
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 04/08/2004 בשעה 12:30