סילבוסים של החוג לתורת הספרות הכללית בשנת הלימודים תשס"ד

מעודכן ליום שני 19 באפריל 2004


0628.1110  מבוא לסיפורת
פרופ מנחם פרישיעור
הקורס מקיף את יסודות תורת הפרוזה מנקודת הראות של תהליכי הקליטה של הקורא. מבחינה תיאורטית הוא מתמודד עם תאוריות מקובלות בשנים האחרונות בתורת הספרות ובפסיכולוגיה של ההבנה, תוך דגש על "אסכולת תל-אביב". אך הקורס אינו אבסטרקטי: הוא מתקדם תוך הדגמה מסיפורי מופת מן הספרות הכללית והעברית, ואגב כך מתכוון גם לפתח את כושר האינטרפרטציה של המשתתפים. בין הנושאים שיידונו: יחסי הגומלין בין טקסט לבין תהליכי הקליטה והמימוש אצל הקורא, סכימות ומילוי פערים, הקומפוזיציה המיוחדת של המציאות בסיפורת, יחסי אקוויבלנטיות מאחורי יחסי סמיכות בטקסט הסיפורי, מחוזות משמעות, דרכי המסירה-מבע משולב, נקודת התצפית, המספר והפרספקטיביות שלו, הספרות כ"אמנות של זמן" – רצף הטקסט ותהליך הקריאה, הלשון והעולם, העלילה והדמויות. בקורס יובאו בין השאר, סיפורים של צ'כוב, גוגול, פוקנר, המינגווי, היינריך בל, פואנטס, קפקא, עמליה כהנא-כרמון, באבל ואחרים. הקורס מורכב משיעור (4 ש"ס) וקבוצות קטנות של הדרכה אישית (2 ש"ס). הטקסטים לקורס נכללים בשתי חוברות משוכפלות.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 23/02/2004 בשעה 16:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 02/06/2004 בשעה 18:00
0628.1121  יסודות השיר
ד"ר תמר יעקבישיעור

מטרות הקורס הן (א) הצגה ראשונית של תחומים מרכזיים וטיפוסיים לשיר הקצר ו-(ב) פיתוח מיומנויות פרשניות, תוך דגש על תופעות אופייניות לשיר. במסגרת השיעור (4 ש"ס) יידונו ויודגמו הנושאים השונים, תוך תיאום עם הפעילות בקבוצות ההדרכה (2 ש"ס). עיקר הפעילות של התלמידים מתבצעת במסגרת קבוצות אלה. תלמידי מ.א. הזקוקים להשלמה אינם חייבים להשתתף בקבוצות ההדרכה. דרישות: עבודות הדרכה, בוחן משקל ומצלול, קבצים ומבחן סיום (לתלמידי מ.א. עבודת סיכום ומבחן סיום).
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 22/06/2004 בשעה 12:30
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 09/08/2004 בשעה 9:00
0628.1136  בעיות יסוד בתורת הספרות מפרספקטיבה קוגניטיבית
פרופ' ישעיהו שןשיעור
מטרתו העיקרית של הקורס היא לדון בבעיות יסוד שונות המעסיקות את תורת הספרות באמצעות קישורן למסגרות תיאורטיות שונות במדעים הקוגניטיביים.

הקורס יעסוק בעיקר בסוגיות הבאות:
- מהם המדעים הקוגניטיביים ומהו מעמדה של תורת הספרות במסגרתם.
- השימוש הפואטי והלא פואטי בשפה: מבט מפרספקטיבה של המדעים הקוגניטיביים.
- לשון השירה - מבט מפרספקטיבה קוגניטיבית.
- הטקסט הסיפורי הקצר - והכשירות הסיפורית.
- תיאוריה של קטגוריזציה - וסוגיות יסוד בתורת השירה.
- הכשירות המטפורית - והמטפורה הפואטית.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 20/06/2004 בשעה 12:30
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 01/08/2004 בשעה 12:30
0628.1137  תחנות יסוד בספרות המערב א
ד"ר אורלי לוביןשיעור
"תחנות יסוד בספרות המערב" הוא קורס מקיף שתכליתו ללמוד מספר טקסטים ספרותיים וטקסטים מכוננים שהשפיעו במיוחד על התפישה של הספרות בתולדות הקאנון של המערב. הקורס יכלול טקסטים מן העת העתיקה, מימי-הביניים ומראשית הרנסאנס.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 05/02/2004 בשעה 16:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 14/04/2004 בשעה 18:00
0628.1212  מבוא לתורת הספרות
ד"ר אורלי לובין וד"ר מיכאל גלוזמןשיעור
הקורס יעקוב בעיקר אחר הזרמים התיאורטיים המרכזיים שהתפתחו במאה ה- 20. בסמסטר הראשון (מרצה: ד"ר אורלי לובין) נלמד חשיבה אודות הספרות ופילוסופיה של האסתטיקה עד מאריסטו ועד למאה העשרים; לאחר מכן יעמדו במרכז הדיון תיאוריות פורמליסטיות וסטרוקטורליסטיות. בסמסטר השני (מרצה: ד"ר מיכאל גלוזמן) נתמקד בתיאוריות פוסט-סטרוקטורליסטיות שהפכו לדומיננטיות במחצית השניה של המאה. נבחן כיצד תופס כל זרם תיאורטי את הספרות, את תפקיד החוקר/מבקר ואת הלשון, כמו גם את היחסים בין ספרות וחברה.
במהלך השנה נקרא, בין השאר, מכתביהם של אריסטו, קאנט, שקלובסקי, א.א. ריצ'רדס, הרולד בלום, קלוד לוי-סטרוס, פרויד, ט.ס. אליוט, וולטר בנימין, פוקו, וג'ודית באטלר. התיאוריות הספרותיות ילמדו בתוך הקשר היסטורי ויודגמו באמצעות טקסטים ספרותיים. נקרא במקביל טקסטים תיאורטיים וטקסטים ספרותיים ונראה כיצד התיאוריה מאפשרת הבנה חדשה של הטקסט הספרותי.
הערות: הקורס שנתי. אי אפשר ללמוד קודם את סמסטר ב' ואחר כך את סמסטר א'. בכל סמסטר יש לקחת את התרגיל
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 19/02/2004 בשעה 16:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 19/05/2004 בשעה 18:00
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 05/07/2004 בשעה 12:30
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 11/08/2004 בשעה 12:30
0628.2022  עליית המודרניזם בשירה
ד"ר מיכאל גלוזמןשיעור
השיעור יתמקד בעליית המודרניזם בשירה העברית בראשית המאה העשרים. במהלך הקורס נקרא היסטוריוגרפיות של המודרניזם הבינלאומי ונדון בזיקות הגומלין המורכבות בין המודרניזם העברי והבינלאומי. נקרא משוררים כאברהם בן-יצחק, דוד פוגל, אברהם שלונסקי, אצ"ג ורחל ונתבונן במניפסטים של המודרניזם העברי והבינלאומי. ההתבוננות במודרניזם העברי תיעשה תוך שימת דגש על מאבקים אידיאולוגיים ופואטיים בין זרמים שונים בתוכו.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.2023  צ'רלס דיקנס: בית קודר
ד"ר תמר יעקבישיעור
מטרת הקורס היא הכרות עם הפואטיקה המיוחדת של צ'רלס דיקנס, סופר שהצליח לפנות בעת ובעונה אחת גם לקהל הרחב וגם לקוראים הרואים במירקם הלשוני של ספריו סוג של שירה בפרוזה. נעסוק ברומאן בחתכים שונים (למשל, הרלוואנטיות הפוליטית של הרומאן בתקופת פרסומו, חלוקת הסיפור בין המספר החיצוני והמספרת הפנימית, יחסי עלילה ואופי, מבנה הסצנה, הארגון הלשוני) . המטרה היא לחבר בין החתכים השונים, מרמת המאקרו ועד רמת המיקרו, לכלל הבנה מלאה יותר של השלם. כחודש לאחר תחילת הסמסטר, תיערך בדיקת קריאה. בשלב הראשון אפשר – גם אם לא מומלץ - להשתמש בתרגום העברי, אך במהלך הקורס נשתמש במקור האנגלי. בסיום הקורס יידרשו התלמידים לנתח קטע שלא נידון בכתה במסגרת של מבחן בית.
0628.2033  מבוא לתיאוריה וביקורת של תרבות
ד"ר אייל דותןשיעור
השיעור הוא מבוא פילוסופי-תיאורטי ללימודי התרבות. בשיעור יוצגו הגישות העיקריות בתחום: הרמנויטיקה, מארקסיזם וניאו-מארקסיזם, פוסט-סטרוקטורליזם, פמיניזם, פוסט-קולוניאליזם ופסיכואנליזה בהתפתחותן ההיסטורית והמבנית. מוצרי הפעילות התרבותית לא יידונו כאובייקטים מבודדים – הטקסט, התמונה או הסרט – שיש להם אפיון וסגנון משלהם, אלא כתוצרים של פעילות מובנית הנתונה בסבך זיקות לשוק, למדינה ולתקשורת.
מועדי הבחינות:
סמסטר א', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 23.6.2004 ב- 13:00
0628.2061  מיתוסים ואגדות בראי הפסיכואנליזה
ד"ר יעל רנןשיעור
המבחר שיובא בקורס מקיף למעלה משלושת אלפים שנה(החל מן המיתוסים של שומר העתיקה), ומייצג מיגוון רחב של תרבויות בנוסף למסורת האירופית המוכרת (פולינזיה, אסקימו ועוד). ניתוח הסיפורים השונים יתרכז בשאלות פסיכולוגיות וחברתיות, תוך שימוש בגישות הרווחות כיום במחקר מסוג זה (הגישה הפרוידיאנית, היונגיאנית והפמיניסטית).
מועדי הבחינות:
סמסטר א', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 14.3.2004 ב- 13:00
0628.2068  פרשנות חז"ל:בעיות באינטרפרטציה בהשוואה לגישות בתורת הספרות המודרנית
גב' תמר ורדיגרתרגיל
בקורס נדון בדרכי פרשנות המקרא של חז"ל בבראשית רבה ובקובצי מדרש נוספים. נבדוק עם אלו בעיות בטקסט מתמודד המדרש, ומה הן הנחות היסוד עליהן נשענת הפרשנות המדרשית. נבחן בעיות שונות הכרוכות בפעילות הפרשנית, כגון: מה היא מגמתה של הפרשנות המדרשית, ומה, לפי המדרש, קובע את משמעות הטקסט (כוונת הכותב? הטקסט כפי שהוא? הקורא?) נשווה בין גישות המדרשים השונים לשאלות אלה לבין גישות שונות בתורת הספרות המודרנית, וננסה לעמוד על טיבו הייחודי של המדרש.
0628.2076  בעיות יסוד בחקר השיח
גב ' נגה בלבןתרגיל
בעיות יסוד בחקר השיח
כיצד אנו מבינים טקסטים? האם אנחנו זוכרים את כל מה שאנו מבינים מהם? האם טקסטים אינפורמטיביים דומים לסיפורים? במה הם שונים? מהם תהליכי החשיבה המאפשרים לנו להבין מטאפורות? מה ההבדל בין שפה פיגורטיבית וחשיבה פיגורטיבית?
בקורס יידונו נושאים אלו תוך ניסיון להבין את העמדות התיאורטיות השונות בתחומים אלו. ננסה לזהות את נקודות המחלוקת ולבדוק האם ניתן להגיע להכרעה. נקרא מחקרים עכשוויים המאירים שאלות אלו מזוויות שונות, נבקר אותם ונעלה שאלות חדשות. נפתח תוכניות מחקר שיתרמו להרחבת הידע בהתאם לשאלות השונות שיועלו בקורס.
0628.2088  פרוסט-זכרון ותשוקה
גב' עמליה זיושיעור
”בעקבות הזמן האבוד”, הרומן המונומנטלי של פרוסט, היא יצירה יוצאת דופן לא רק בהיקפה אלא גם בעירוב של אוטוביוגרפיה ובדיון, בחקירה הפנומנולוגית האובססיבית של הפסיכולוגיה האנושית, בפירוק האינסופי של הרגע ובשילוב של דגש קיצוני על האינדיבידואל עם יומרה לניסוח אמיתות בעלות תוקף אוניברסלי.
בקורס נחקור היבטים שונים של היצירה, תוך התמקדות בשתיים מן התמות המרכזיות שלה - זיכרון ותשוקה. נבחן אילו תאוריות של זיכרון ושל תשוקה מציע הרומן, ונשווה את תאוריית הזיכרון של פרוסט לאלו של ברגסון ופרויד.
חומר הקריאה יכלול את חמשת כרכי ”בעקבות הזמן האבוד” שתורגמו לעברית ומבחר טקסטים ביקורתיים על פרוסט.
הערות: נדרש רקע קודם (לפחות הקבץ) בלימודי ספרות.
0628.2091  תל-אביב-עיר הגברים? העיר והמרחב בספרות ובקולנוע הישראלים
גב' חנה סוקר-שווגרשיעור
השיעור יעמיד במרכזו את ייצוגי העיר השונים בספרות ובקולנוע הישראליים, ואת העיר כאתר וכגיבורה של המודרנה. העיר תיבחן כצומת של מושגים פרובלמטיים כמו העדר והחמצה, ויחסם לגלות, לגבריות, לעיצוב הזמן והמרחב ולזיקה שבין התהוות הרומן המודרני לצמיחת העיר. עוד ייבחן היחס שבין המטרופולין לפריפריה בתיאוריה, בספרות ובקולנוע. העיר תיבחן דרך דמות "המשוטט" כפי שעוצבה בכתביו של ולטר בנימין, וביצירתו של בודלר. בעקבות טקסטים פמיניסטיים תישאל השאלה האם קיימת גם דמות "המשוטטת"? בהמשך ייבחנו המתח בין לב העיר לשוליה בעזרת דלז וגואטרי והזיקה שבין פוסטמודרניות לעיר - למשל דרך מאמריהם של פרידריק ג'יימסון, אומברטו אקו ומישל דה-סרטו. הקורס יבחן את דימוייה הסותרים של תל-אביב דרך קריאה ביקורתית של האדריכלות התל-אביבית (סגנון הבאוהאוס ו"העיר הלבנה"), דרך בחינת ייצוגיה בספרות הישראלית, בפרוזה של יעקב שבתאי, בנימין תמוז, נסים אלוני, נורית זרחי ורונית מטלון ובשירים של אלתרמן, ראב, ויזלטיר ואבות ישורון, ודרך "פירוק" ייצוגיה בקולנוע של אורי זוהר, עמוס גוטמן ואסי דיין. במקביל ייבחנו ייצוגי תל-אביב גם באמנות הפלסטית, החל בציורי נחום גוטמן, דרך יצירתם של "האמנים התל-אביביים" (רפי לביא וחבריו), וכלה באמן רועי רוזן. את הקורס ילוו טקסטים "מופתיים" על העיר משל בורחס וקאלווינו.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.2094  סדנה בעריכת תרגום
מר רן הכהןסדנה
במסגרת הלימודים המעשיים בתרגום, סדנה זאת תתמקד בטקסט המתורגם (על-פי-רוב מאנגלית). באמצעות שורה של טקסטים מתורגמים (בדרך כלל מאנגלית; ידיעת שפות נוספות רצויה אך לא נדרשת) בסגנונות ובז'אנרים שונים, נדון בבעיות אופייניות לטקסט מתורגם, ובתפקידו של עורך התרגום. הדגש יהיה מעשי, אך לשם כך יידונו גם סוגיות תיאורטיות בתורת התרגום.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.2130  עיונים בפואטיקה של מיכאיל בולגקוב
גב' ליזה צ'ודנובסקישיעור

בולגקוב (1891 – 1940) הוא מחשובי הסופרים במאה ה-20. אולם, במשך שנים רבות לא הייתה יצירתו נגישה לקורא המערבי, כמו גם לקורא הרוסי-סובייטי: אף אחת מיצירותיו לא ראתה אור בחייו. הביוגרפיה האמנותית של בולגקוב היא מקרה מייצג של גורל האמן במדינה הנתונה תחת שלטון דיקטטורי (ברה"מ בימי סטלין).
לאחר שיצירתו החשובה ביותר – הרומאן האמן ומרגריטה – פורסם בברה"מ בשנים 1966 – 1967 (אמנם, בגרסה מצונזרת), הוא עורר מייד עניין עצום בברה"מ ומחוצה לה (קטעים מן הרומאן החלו להופיע באנגלית באותן השנים ממש), זאת בזכות דגם ייחודי וחסר תקדים של פואטיקה פנטסטית, שבולגקוב הצליח לעצב ברומאן זה. מדובר ברב-רומאן של ממש, המשלב ז'אנרים רבים ושונים, כגון רומאן פילוסופי, רומאן פנטסטי, רומאן-אהבה, סאטירה חברתית, יצירה מטא-ספרותית ועוד. כמו כן, יצירה זו מצליחה להגשים את השילוב הייחודי בין הומור מבריק ביותר ובין פאתוס טרגי מרגש. יצירתו זו של בולגקוב, בדומה לכל יצירותיו האחרות, טומנת בחובה ביקורת חברתית ופוליטית נוקבת ביותר.
הקורס יעסוק במכלול יצירתו של בולגקוב (מרבית יצירותיו החשובות יצאו לאור בעברית בשנות האלפיים): הנובלות ביצים גורליות ולב של כלב והרומאנים הגוורדיה הלבנה, האמן ומרגריטה, קשר הצבועים או מולייר, השלג השחור: הרומאן התיאטרלי. העיסוק ביצירות יהיה תוך התמקדות בהקשרים היסטוריים ופוליטיים ודיון מעמיק בפואטיקה הפנטסטית של בולגקוב.
כחלק מהנסיון להבין ולפרש את יצירותיו המרכזיות של בולגקוב נצפה בהקלטות של שתי הצגות של תיאטרון גשר, המבוססות על יצירותיו של בולגקוב – מולייר והשטן במוסקבה.
0628.2131  המונולוג הדראמאטי כז'אנר שירי
ד"ר תמר יעקבישיעור
המונולוג הדראמאטי כז'אנר שירי ממוקם בצומת שבין שיר, סיפור ומחזה. המדובר בטקסט שירי (ב"שורות קצוצות"), שנמסר כמונולוג מפי דמות השונה במובהק מן המחבר, בדרך כלל במסגרת סיטואציית חיים נתונה הנחשפת תוך כדי דבריו. אנו נקרא שורה של מונולוגים מן הספרות האנגלית (בראש ובראשונה של רוברט בראונינג וטניסון הנחשבים יוצריו הראשונים של הז'אנר), האמריקאית והעברית. נשווה אותם למספר טקסטים שממוקמים על קו התפר שבין המונולוג הדראמאטי ובין ז'אנרים סמוכים. כמו כן נקרא מספר מאמרים העוסקים בהגדרת ותיחום הז'אנר מבחינה תיאורטית והיסטורית. בסיום הקורס יידרשו התלמידים לכתוב עבודה /שתשווה בין אחד המונולוגים ה"קלאסיים" (שהוכר במסגרת השיעור, אך לא נלמד לעומק) ובין מונולוג נוסף (בעברית או באנגלית, בפרוזה או בשירה) לפי בחירה.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.2231  תורת השירה
פרופ' מנחם פרישיעור

לקורס מתקבלים תלמידים ששמעו את הקורס "יסודות השיר". הקורס מפתח גישה מקיפה לאופיו המיוחד של הטקסט השירי שאינה מתבססת על הטענות המקובלות בדבר לשון "מיוחדת", מטאפורות, פיגורטיביות לשונית וכו'. ייחודה של השירה הוא בתחום הקומפוזיציה של הטקסט והיחסים בינו לבין מבנה המציאות, ובעיקר אי-המוגדרויות שב"טקסט", וגם מה שמכונה "לשון פיגורטיבית" יידון במסגרת זו. הקורס יתבסס על ניתוח שירים וגם פואטיקות של משוררים, בעיקר מן הספרות העברית
0628.2348  קריאה בדראמה
ד"ר יעל רנןשיעור
הקורס מציע היכרות עם מיבחר מייצג של מחזות: טרגדיות (של אייסכילוס, שייקספיר וראסין), קומדיות (של מולייר ואוסקר וויילד), דראמות ריאליסטיות ('בית הבובות' של איבסן ו'מי מפחד מוירג'ניה וולף' של אולבי), ולסיום 'תיאטרון האבסורד'.
ניתוח המחזות יתרכז בשני כיוונים עיקריים: האחד, הקניית כלים להתמודדות עם סוגים שונים אלה של הדראמה, והשני – הסתכלות פסיכולוגית וחברתית על הבעיות האוניברסליות המועלות במחזות שנבחרו (מערכות יחסים במשפחה, מאבקי כוח, הונאה עצמית ועוד).
0628.2385  מולייר
ד"ר יעל רנןשיעור
הקורס יכלול דיון בקומדיות "תעלולי סקאפין", "שונא האדם", "גם הוא באצילים" ו"דון ז'ואן". בנוסף לרקע היסטורי ותרבותי,יודגשו האיפיונים האנושיים האוניברסליים, שבזכותם נחשב מולייר בצדק לגדול מחברי הקומדיות.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.2398  סדנה בתרגום פרוזה אנגלית
ד"ר ניצה בן אריסדנה

סדנה מעשית לתרגום, המשלבת קשת רחבה של בעיות תרגום עם הסתכלות מקרוב בטקסטים ספרותיים. הסדנה בנויה על יסודות ה"מבוא לתורת התרגום" ומבקשת לבדוק בצורה מעשית ומעמיקה בעיות שנידונו במבוא בצורה תיאורטית.
מועדי הבחינות:
סמסטר א', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 14.3.2004 ב- 13:00
סמסטר א', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 23.6.2004 ב- 13:00
0628.2418  מבוא לתורת התרגום
ד"ר ניצה בן ארישיעור
בקורס תידון בפרוטרוט שורה של מושגי-יסוד בתורת התרגום המודרנית: טקסטים מקבילים, תרגומיות מול תרגום, התרגום כפעולה חברתית-תרבותית, כתהליך קוגניטיבי וכתוצר, תרגום "אופטימאלי" לעומת תרגום ממשי, האילוצים שהתרגום כפוף להם מתוך הדגשת מושג הנורמה, יחסים בין תרגום למקור (אפשריים, קיימים ו"נתבעים") ועוד. מטרת הקורס: לפתוח פתח לעיונים מתקדמים בתרגום, ובעיקר מחקרים תיאוריים-הסבריים, וכן לספק בסיס רחב להרחבות יישומיות. חומר רקע: כעשרה מאמרים בתורת התרגום. את רובם יש לקרוא במהלך הקורס, בהקבלה להתקדמותו. לשיעור נלווה תרגול בקבוצות (התרגילים אינם חובה לתלמידי החוג הבוחרים בקורס ואינם נחשבים להם במניין השעות, מלבד לבוחרים בהתמחות בלימודי תרגום). במהלך העבודה בתרגיל ייקראו ויידונו אחדים מן המאמרים הנכללים בביבליוגרפיה של השיעור.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 03/02/2004 בשעה 16:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 10/03/2004 בשעה 18:00
0628.2429  פואטיקה רומנטית: על חוסר המובנות
גב' לילך ניישטטתרגיל
אירופה של המאה ה- 19 מצאה עצמה שבויה בסתירה פנימית. מצד אחד, האידיאל הספרותי ששלט ברמה היה של שלימות ואחדות. מצד שני, המחשבה על העולם כאחדותי ובעל פשר הלכה ונסדקה. האוונגארדים הרומאנטיים פרסמו יצירות לא-גמורות, ספק תאונה ספק מעשה מכוון. הקורא הנחרד נאלץ לשקול: האם המחבר המתנצל על מצבו הלא-גמור של הטקסט ומבטיח להשלים אותו בהקדם, הוא רציני או אירוני? האם האספקטים המוכרים המשולבים בטקסט רומזים שהוא קונוונציונאלי, או נמצאים שם רק לצורך שבירת קונוונציות? האם חוסר המובנות היא מחדל של הקורא או אפקט מכוון? פרידריך שלגל פותח את המאניפסט "על חוסר המובנות" כך:"מכל העניינים הקשורים לרעיון התקשורת, מה יכול להיות מרתק יותר מן השאלה, האם התקשורת אפשרית בכלל? והיכן אפשר למצוא הזדמנות טובה יותר, שיש בה מגוון ניסויים הבוחנים את האפשרות או חוסר-האפשרות הזו, מאשר בחיבורו של כתב-עת דוגמת האתניאום, או, לחליפין, בהשתתפות בו כקורא?". האידיאל הספרותי מוצג בדמות הטקסט הסתום, הקטוע, המאתגר את הקורא ליצור אותו מחדש במעשה הקריאה. בקורס נבחן קבוצת יצירות מן הרומנטיקה האנגלית והגרמנית, בפרוזה, פילוסופיה ושירה. קריאה צמודה שלהן כשהן מוצבות זו לצד זו תציג מפתח מרכזי לאידיאולוגיה ולפואטיקה של הרומאנטיקה.
0628.2501  ניתוח של תירגומים
פרופ' גדעון טורישיעור
שיעור זה הוא בעל אוריינטאציה תיאורית-הסברית ומתודולוגית, ולא תיאורטית. לפיכך הוא מתאים רק לתלמידים שכבר שמעו את המבוא לתורת התרגום. ייבחנו בו שאלות עקרוניות כגון: לאילו צרכים אפשר בכלל לנתח תרגומים, מה הן הגישות השונות האפשריות בתחום זה, איך מכתיב הצורך את השיטה, וכדומה. מובן שגם נתרגל ניתוח תרגומים, הן כטקסטים לעצמם [בהקשר של התרבות והלשון שלמענן נוצרו ו/או שבהן הן נטועים] והן כייצוגים של טקסטים אחרים שנוצרו והתקיימו בתרבות שונה ובלשון שונה.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה - 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.2514  גיימס גויס
ד"ר יעל רנןסמינר

טקסטים שנלמד בסמינר, באנגלית, יהיו 'המתים' (מתוך ה'דבלינאים'), ופרקים נבחרים מתוך 'יוליסס'.
הסמינר יתרכז בקריאה צמודה ומדוקדקת של טקסטים אלה.

מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.2519  ספרות היום
ד"ר סמדר שיפמןשיעור
הקורס יעסוק בכעשר יצירות פרוזה בולטות שהופיעו בתקופה האחרונה, ומטרתו לספק היכרות ראשונית עם מגוון סופרים מרכזיים מהארץ ומחו"ל. השיעורים יינתנו על ידי סופרים ומרצים אורחים ומורי החוג.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.2578  נאראטיבים של כוח ועונג: קריאה בכתבי המרקיז דה סאד וזכאר-מאזוך
גב' עמליה זיושיעור
לפני שהסדיזם והמזוכיזם מצאו את מקומם זה לצד זה בלקסיקון הסטיות, הם הופיעו ראשית בשדה הספרות בכתביהם של המרקיז דה סאד והרוזן זאכר-מאזוך. את פעילותם הספרותית של השניים מפרידות כמעט מאה שנה, ולמרות הקירבה המיוחסת לילדי רוחם, כתביהם משקפים עולם פסיכולוגי והקשרים תרבותיים שונים לחלוטין. הקורס יתמקד בקריאה של ז'וסטין של סאד וונוס בפרווה של מאזוך בניסיון לעמוד על הפואטיקות והמטפיזיקות השונות של שני המחברים, ובמיוחד להראות כיצד הפנטזיה הסדיסטית והפנטזיה המזוכיסטית מייצרות גילומים טקסטואליים שונים בתכלית. נקרא כמה מנציגיה הבולטים של המסורת הביקורתית על סאד, כגון בארת, פייר קלוסובסקי וז'ורז' בטאי, ונעסוק גם בתאוריות של סאדו-מזוכיזם, כמו אלו של פרויד וז'יל דלז.
מועדי הבחינות:
סמסטר א', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 14.3.2004 ב- 13:00
0628.2658  כתוב בעתון: תקשורת ואידאולוגיה
פרופ' טניה רינהרטשיעור
נקודת המוצא של הקורס היא התיאוריה החברתית של נועם חומסקי, בדגש על ניתוח התקשורת כמנגננון המייצר הסכמה. חלקו התיאורטי של הקורס יטפל בבעיות הבאות: א. הנחות היסוד הפילוסופיות של חומסקי (למשל, הוויכוח בין רציונליזם לפוסטמודרניזם בשאלת "טבע האדם", והנחות יסוד על ההסדר החברתי בחברה המערבית). ב. המתודולוגיה של ניתוח המציאות הפוליטית – מושגי ההסבר, הנביעה והכרעה בין תיאוריות; ג. הניתוח המוסדי של התקשורת ויחסיה עם המערכת השלטונות, קריטריונים לזיהוי דרגת התלות של התקשורת בשלטון. בחלק היישומי נבדוק את מנגנוני ייצור ההסכמה במספר אירועים בולטים מן השנים האחרונות, כמו מלחמת המפרץ והסכמי אוסלו. בכל שעור יוקצה זמן לפתח טכניקות של קריאה ביקורתית בניתוח העיתון של
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.2660  כתוב בעתון ב': ניתוח השיח הפוליטי והתקשורתי
מר רן הכהןתרגיל
מטרת התרגיל היא להתוודע לשיח הדומיננטי בתקשורת בתחומי הפוליטיקה, החברה והכלכלה ולפתח כישורים ביקורתיים כלפיו. לשם כך נצא מן התיאוריה החברתית-ביקורתית של חומסקי וניישם אותה על אירועים ותהליכים בתקשורת, בחברה ובכלכלה הישראלית. התיאוריה של חומסקי תורחב בעזרת מיגוון תיאוריות ביקורתיות נוספות (מרקס, אלתוסר, גלברייט, שילר ואחרים). הכלים התיאורטיים ישמשו לניתוח נושאים שיהיו בחדשות במהלך הסמסטר, בעיקר תוך שימוש בעיתונות היומית. התרגיל פתוח הן לתלמידי "כתוב בעיתון" (פרופ' טניה ריינהרט) והן כקורס עצמאי ללא דרישות קדם.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.2671  דיוקן האדם כאיש צעיר: רומאן החניכה מהמאה ה-18 למאה ה-20
גב' תמר עמיאל האוזרתרגיל
רומן החניכה או ה"בילדונגסרומן"(Bildungsroman) , הוא ז'אנר שבמרכזו עלילת חייו המתגבשת של אדם צעיר, העוקבת אחר שלבי צמיחתו, עיצוב זהותו ו"כניסתו לחיים". הקורס יעסוק בז'אנר מפרספקטיבה ביקורתית-פמיניסטית שתבחן את ההקשר החברתי-תרבותי של צמיחתו ושל מאפייניו הספרותיים, של ההנחות התיאורטיות, החברתיות והערכיות שבבסיסו, ושל האידיאלים שהוא מעמיד. כל אלה ייבחנו באמצעות קריאה ברומנים שונים של "בילדונגסרומן" (מאת י.' ו'. גתה, ג'ורג' אליוט, מרגרט אטווד ואחרים), ובטקסטים תיאורטיים מגוונים הדנים באספקטים השונים של הז'אנר. בעקבות הביקורות הפמיניסטיות על הז'אנר נבחן את ההטיות המיגדריות שלו, את תפישת ה"אדם" שבבסיסו ואת דימוי הנעורים שבמרכזו. נשאל על המתחים הבולטים המכוננים את הז'אנר (בין נעורים לבגרות, בין אינדיבידואליות לחברתיות, בין חירות לקבלת סמכות), ועל תפישת הסובייקטיביות שהז'אנר מניח ומייצר. בהמשך לכך נעסוק בניסיונות לרביזיה ולשכתוב של הצורה הז'אנרית, ונשאל על האפשרות לקרוא מחדש (ואחרת) רומנים מסורתיים של חניכה.
0628.2672  המילה האחרונה: בעיית הסיום הנאראטיבי
מר אייל סגלשיעור
האופן שבו מסתיים סיפור הינו כמעט תמיד מרכיב בעל חשיבות ראשונה במעלה במיבנה הכולל שלו, ומשפיע באופן מכריע על פרשנותו. בקורס זה ננסה לבחון כמה בעיות עקרוניות הקשורות בסיומים של סיפורים (ובעצם מושג ה"סיום"), כגון – מהו היחס בין הסיום לשלבים האחרים של רצף הטקסט, כיצד יכולים סיומים של סיפורים ליצור בקורא תחושה של "סוף", מהו סיום "סגור" לעומת סיום "פתוח", וכיצד מתקשרות הבעיות הללו לשאלות כלליות יותר בתורת הסיפור. הגישות התיאורטיות שיעמדו בבסיס הקורס יהיו זו של ברברה הרנסטיין-סמית לבעיית ה"סיגור" (closure), וזו של מאיר שטרנברג להגדרת הסיפור. הקורס יכלול קריאות מפורטות בטקסטים ספציפיים, ביניהם כאלה המתאפיינים בסיום "סגור" או "חזק" במיוחד (כגון סיפורים בלשיים), וכן כאלה המתאפיינים בסיום "חלש" או בעייתי (כגון יצירות מהז'אנר הפיקארסקי, או טקסטים של קפקא).
0628.2673  סיפורים מתחרים אמת, אידאולוגיה זהות
מר רן הכהןשיעור

סביב גרעין משותף של "עובדות" אפשר לטוות סיפורים (story / history) שונים ואף מנוגדים, העשויים להתחרות זה בזה – אם בתוך תרבות אחת, ואם במסגרת תרגום של נאראטיב היסטורי או דתי מתרבות לתרבות. דוגמאות מובהקות לכך הוליד הפולמוס היהודי-נוצרי לדורותיו: למשל, האם ישו היה קדוש שנולד לבתולה – או פושע שנולד בחטא, כגירסת מקורות יהודיים? דוגמאות נוספות הן ז'אנר הראשומון; הוויכוח סביב "ההיסטוריונים החדשים"; הנאראטיב הציוני מול הפלסטיני; ועוד. הקורס יעסוק בנאראטיבים מתחרים כאלה, תוך שימוש בכלים מתחום התרגום הבין-תרבותי, ההיסטוריוגרפיה, וביקורת התרבות. נדון במשמעות הפוליטית של נאראטיבים מתחרים ובקשר שלהם לאידיאולוגיה ולזהות, בבעיית ההכרעה ביניהם (מפוזיטיביזם ועד גישות פוסט-מודרניסטיות), ונבחן מושגים כגון קריאה חתרנית, היסטוריה והיסטוריה-שכנגד.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.2726  אמילי דיקנסון
ד"ר לילך לחמןסמינר
המיתוס של אמילי דיקינסון ייצר את דימוייו: נזירה שחדלה לצאת מפתח הבית, רוח רפאים לוחש, אשה בלבן שמתגלה כמטורפת מעליית הגג. המשוררת שעיסוקה ב"עולמו הכמוס ביותר של הפרט" ו"כתיבתה הסתומה" כמו מעידים על כך שלא הועידה את שיריה לקורא זולתה. הניסיון לביית את מוזרותה לקונוונציות של התקופה נשנה במהדורות של שיריה שנדפסו לאחר מותה. רק בשנות החמישים של המאה שלנו כששיריה ומכתביה נערכו מחדש והופיעו במלואם, נחשפה משוררת מהפכנית שפוצצה קודים של התנהגות ומבע, ערערה על הרגלי חשיבה וייצוג והביאה את החוקיות השירית עד לנקודות השבירה שלה. בניסיון להבין את התופעה החריגה הזו, נעסוק ביחס בין אמנות השיר לדפוסי חיים, ליצוג של מצבי נפש, לכינון זהות, ולדרכה של דיקנסון בהפעלת קוראיה. נקודת המוצא של הדיון תהיה השיר וגירסאותיו, אך במקביל נתמודד עם הקשרים של אסתטיקה, של התקבלות ושל תקופה.

מטלות: השתתפות פעילה, הגשת רפראט במהלך הסמסטר.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.3044  מעמדים אתיים בדרמה היוונית
ד"ר אהרון שבתאישיעור
הקורס יעסוק בפואטיקה הדרמטית מנקודת ראות של אתוס; כלומר יצירת דמות, אופי, מידות, וטעונים. כל זה תוך בחינת ההקשר החברתי והפוליטי. נעיין בדרמות של איסכילוס, סופוקלס, אוריפידס, ואריסטופנס.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3045  שירה ורדיקליות
ד"ר אהרון שבתאישיעור
נקרא שורה של שירים תוך הדגשת היסוד הרדיקלי מבחינת הסגנון והאתוס, נעסוק בדנטה, שייקספיר, בלייק, בודלייר, וברכט, ולצידם נעיין בעוד שירים וטקסטים רלוונטים מבחינה היסטורית.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3054  מטונימיה ואנאלוגיה בשפה, בספרות ובקולנוע
גב' נגה בלבןתרגיל
הדבר היסודי המשותף לסוגי המדיה השונים הוא הצורך להבין אותם. בקורס נדון בתהליכי החשיבה המאפשרים לנו להבין טקסטים מורכבים. נזהה את אבני היסוד מהם אנו מבנים את הייצוגים של הידע שלנו. נבדוק האם ניתן להיעזר בתיאוריות מתחום הספרות לניתוח קולנועי, ובמה הן מגבילות ניתוח כזה. נדון בדימיון ובשוני בין מטאפורות ומטונימיות ונזהה כיצד הם מתממשים בסוגי המדיה השונים. נקרא ונבקר מחקרים עכשוויים בתחום ונפתח שאלות מחקר בהתאם לדיונים שיתפתחו בשיעור.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3058  המפה הסמויה:תיווך תרבותי בשדה התיאטרון בבריטניה בשנות השישים
ד"ר יעל לבואסמינר
הקורס יעסוק בתפקיד שמילאו מתווכי תרבות בשדה התיאטרון כמו: מבקרי תיאטרון, מנהלי תיאטראות, במאים ועוד, בייסודן ומיסודן של להקות תיאטרון שונות ובקריירות של מחזאים שונים בבריטניה בשנות החמישים והשישים.
בנוסף לבחינת תרומתם האינדיווידואלית של המתווכים תיבחן הדינמיקה שנוצרה ביניהם במקרים השונים וההשלכות שהיו לדינמיקות השונות על מפת התיאטרון בשנים הנידונות ובשנים מאוחרות יותר.
0628.3059  האניגמה של הארולד פינטר: העקרונות הפואטיים והדימוי בביקורת
ד"ר יעל לבואשיעור
במסגרת הקורס יידונו כ—7 מחזות, תסריטים ושירים של המחזאי הארולד פינטר. ייבחנו עקרונות פואטיים מרכזיים ביצירתו, תגובת הביקורת במהלך שלבים שונים בקריירה שלו והשפעתה של תגובת הביקורת על התפתחות הקריירה שלו כמחזאי.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3066  הקומדיה של חנוך לוין
ד"ר יצחק לאורשיעור
בקורס הזה נברר את המאפיינים העיקריים של הקומדיה של חנוך לוין. קומדיה זו שונה בכמה אספקטים חשובים מן הקומדיה המסורתית. אם לנסח זאת בלשון מכלילה, הקומדיה המסורתית היא "אדיפאלית", כלומר במרכזה ניצב זוג (הטרו-סקסואלי) המבקש להינשא (או להזדווג), ולצורך כך עליו לעקוף, או לנצח, את האב, ואת מי שהאב מייצג, כלומר את הסדר הסימבולי (האדיפאלי). הקומדיה של חנוך לוין, בעיקרה, היא פְּרֶה-אדיפאלית, כלומר הסדר האדיפאלי, או הפטריארכלי, אינו "נוגע לה". לשון אחר: הקומדיה הלוינית היא קומדיה שהסמכות העליונה בה היא זו של האשה/האם ואילו הסובייקט הזכרי מוגדר בעיקרו באמצעות ההיעדרות אצלה, כלומר ביחסים של התקבלות או דחייה. במהלך הקורס נקרא את הקומדיות של חנוך לוין, לאו דווקא על פי סדר כתיבתן, כדי להגיע אל הממשי של העולם הלויני. עיקרו של הקורס יעשה שימוש בשיח הלקאניאני, כדי להגיע אל המקום שבו "האחר הגדול" של לוין יתפענח לנו כקהל נשים, לפניהן מוצגת הקומדיה על הגבר.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3161  תולדות התרגום לעברית
פרופ' גדעון טורישיעור
השיעור מבקש להקנות לתלמידים ידע שטחי אך מקיף על מה שהתרחש בשורה של "תחנות" בתולדות התרגום לעברית, ספרותי כלא-ספרותי, ולא מבט מעמיק אף על אחת מהתחנות כשהיא לעצמה. אף שההתקדמות תהיה ביסודה כרונולוגית, נשתדל להדגיש חתכים נושאיים ותהליכים ולא שמות ותאריכים. הדיון יפתח ב"פרה-היסטוריה", יעבור דרך תקופת המקרא ותקופת בית שני, יקפוץ לספרד של ימי-הביניים ולאירופה של תקופת הרנסאנס ויתרכז לבסוף באירופה המודרנית (מתקופת ההשכלה ואילך) ובארץ-ישראל. הדיון ההיסטורי הכללי ילווה בעיון במבחר תרגומים קונקרטיים.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3167  הרומאן במאה העשרים
ד"ר יעל רנןשיעור
הקורס מקיף מגמות שונות ברומאן המודרני וייכללו בו, בין השאר, היצירות הבאות: פרקים מתוך 'יוליסס' של ג'ויס, 'אור באוגוסט' של פוקנר, 'הזר' של קאמי, 'האופרה הצפה' של בארת, 'מאה שנים של בדידות של מארקס, ו'הסירנות של טיטאן' של וונגאט.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3168  וירג'יניה וולף
גב' עמליה זיושיעור
וירג‘יניה וולף היא אולי היוצרת החשובה ביותר של המודרניזם הספרותי. לבד מהיותה אחת מחלוצות זרם התודעה, וולף הקנתה לטכניקה זו איכויות פואטיות ייחודיות, והסיפורת שלה קרובה בדימוייה ובמקצביה לשירה הלירית. כתיבתה של וולף מנסה ללכוד את האיכות האימפרסיוניסטית של הניסיון ואת הצורה האמורפיות של ה”אני” ושל יחסים בין-אישיים, וחוקרת את ההיבטים המופשטים אך האינטימיים של זמן וזיכרון. לוולף שמור גם מקום של כבוד בפנתיאון ההגות הפמיניסטית, וכתיבתה הספרותית מערערת ביסודיות ובאלגנטיות על דוֹגמת הבינאריות המגדרית ומנכיחה באופן בלתי מתנצל תשוקה חד-מינית.
בקורס נקרא מבחר מיצירותיה של וולף - רומנים, סיפורים קצרים ומסות, וננסה להתחקות אחר הפואטיקה הייחודית שלה.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3178  "להיות אם חופשית בארצנו": אימהות בספרות עברית
ד"ר סמדר שיפמןסמינר
הסמינר יעסוק ביצירות פרוזה ישראליות המעמידות במרכזן את חווית האימהות. אופן עיצובה של האימהות ייבדק הן כחלק מהפואטיקה של היוצר/ת והיצירה, והן כחלק מעיצובן התרבותי של נורמות של אימהות בספרות הישראלית. נקרא ברומנים של אילנה ברנשטיין, דויד גרוסמן, אלונה קמחי, אורלי קסטל בלום מאיר שלו ואחרים.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.3179  קריאה ברומאנים קנוניים
גב' תמר עמיאל האוזרשיעור
הקורס עוסק ברומנים מרכזיים של התרבות המערבית, שנכתבו בתקופות שונות (מאז ראשית צמיחתו של הז'אנר) ובשפות שונות, כגון: דון קיחוטה של סרוונטס, מאדאם בובארי של פלובר, אבשלום אבשלום של פוקנר ואחרים. הרומנים נבחנים מפרספקטיבות תיאורטיות שונות על-ידי מגוון של מרצים הפורשים יחדיו תמונה תרבותית מקיפה של הקאנון הספרותי לגווניו השונים. ההשתתפות בקורס מחייבת קריאה של 6 רומנים (הרשימה המלאה תפורסם במהלך הסמסטר הראשון) ועמידה בבחינות בקיאות במהלך הסמסטר ובבחינת בית בסיום.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את הבחינה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3181  הסיפור הקצר באמריקה הלטינית: בורחס, מרקס
ד"ר סמדר שיפמןשיעור
נקרא בסיפורים קצרים של סופרים בני המאה העשרים מאמריקה הלטינית. ננסה לעמוד הן על ייחודו של אחד מהם והן על מכנים משותפים העולים מתוך הקריאה המשווה בסיפורים.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 28/06/2004 בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 03/08/2004 בשעה 9:00
0628.3185  פורנוגרפיה כסוגה, פורנוגרפיה כסוגיה
גב' עמליה זיושיעור
הקורס יעסוק בהיסטוריה של הפורנוגרפיה כז'אנר מערבי מודרני ובוויכוחים התאורטיים-פוליטיים סביב סוגיית הפורנוגרפיה. נבחן את הופעת הפורנוגרפיה כקטגוריה של ייצוגים בהקשר של כינון שדה המיניות במאות ה-18 וה-19 ונבדוק את ההבניה המקבילה שלה כקטגוריה אסתטית ומשפטית. נתמקד במיוחד בדיון הפמיניסטי על פורנוגרפיה, ונבחן כיצד נשים כיום מנכסות את השיח הפורנוגרפי. הקורס יתרכז בדיון על פורנוגרפיה כסוגיה אתית, אסתטית ופוליטית אך יכלול גם צפיה/קריאה בייצוגים נבחרים.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3186  אבות, אמהות ובנים אצל קפקא, פרוסט ושבתאי
גב' חנה סוקר-שווגרשיעור
פרשנויות רבות ליצירת קפקא ראו ביחסי קפקא ואביו, כפי שהוצגו בצורה מרתקת-מצמררת ב"מכתב אל אבא", משום תבנית תשתית להבנת כל יצירתו כחתומה "בשם האב". ביצירתו של פרוסט, לעומת זאת, נפרש מארג של היזכרות הנטווה סביב יחסי בן-אם. בקורס זה אנסה לבחון את יצירתו של יעקב שבתאי לאור שני המודלים השונים שהציגו קפקא ופרוסט. יצירת קפקא היוותה עבור שבתאי מודל לכתיבה מונוטונית "רזה", ואילו פרוסט היווה השראה בדגם שהציב לאריגת הזכרון, "מלאכת פנלופה של שמירת הזכר" (בניסוחו של ולטר בנימין). במהלך הקורס ייבחן המשולש האדיפלי במישור האישי כמו-גם במערך החברתי-תרבותי. הספרות מרבה להציג את הנרטיב הלאומי כנרטיב אדיפלי-גברי. בקורס נבחן את תפקידן של הנשים בנרטיב הזה וכן את האפשרות לשרטט נרטיב נשי חלופי. לשם כך ניעזר בתיאוריות קריאה פמיניסטיות (ברכה אטינגר, לוס איריגראיי, אליזבת גרוס ועוד). המשולש האדיפלי ייבחן דרך דיון בפרשנויות השונות שהציעו לו פרויד, לאקאן ושושנה פלמן, והקריאה בקפקא, בפרוסט ובשבתאי תיעשה בתיווכם של חוקרים כמו ולטר בנימין, ג'יל דלז ופליקס גואטארי.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3210  מעבר לסובייקט: ממלוויל ועד בקט
ד"ר אייל דותןסמינר
ז'יל דלז ופליקס גואטרי הציעו לא רק ביקורת תרבות רדיקלית אלא גם סדרה של קריאות נועזות בטקסטים ספרותיים קאנוניים, תוך שימת דגש על המסורת האנגלו-אמריקאית. בחלק הראשון של הסמינר יינתן מבוא כללי לשיטתם, ובחלק השני נתמקד בפרשנותם לבקט, ויטמן, מלוויל, קפקא ופיצ'ג'רלד. הניסיון של הגיבורים הספרותיים שבהם נדון לחרוג אל מעבר לסובייקטיביות, הוביל אותם למצוא מקומות מפלט חדשים מאידיאולוגיה ומסמכות, להתנסות בחוויות-קצה מיוחדות ולפתח צורות הבעה ומסגרות חיים אחרות. בין היצירות שיידונו: "בארטלבי" (מלוויל), כה אמר זרתוסרא (ניטשה), "הגלגול", "מכתב אל אבא" (קפקא), אליס בארץ הפלאות (קרול), מולוי (בקט), ובדרכים (קרואק).
0628.3214  ז'נה וברכט:"מה במסיכה איננו מסיכה?"
ד"ר יצחק לאורסמינר
הסמינר יעסוק בפואטיקה של ברטולט ברכט, כמי שניסח את כללי השיח של המודרניזם בתיאטרון, על מושגי הייצוג האנטי-ריאליסטיים, ובמחזותיו של ז'אן ז'נה, כמי שניצב בקצה המאוחר של המודרניזם הזה.
התיאטרון כאמנות כתובה, כלומר דרמה, נקרא בדרך כלל כיצירת ספרות. קריאה זו מזניחה את המחשבה הרבה שהוקדשה לממדים ה"פלסטיים" של הדרמה, כלומר האופנים שבהם נוצר מתח חי בין חפצים למלים, בין תפקידים מילוליים לגופות מתנועעים, בין פרצוף למסיכה, בין מציאות בדויה לגמרי (חלל מיוצג) לבין החלל הממשי, כלומר "הבמה", המייצגת את הממשות הבדויה.
המתחים הללו היו מרכז עניינם של כל המחזאים הגדולים. כדי לקרוא את התיאטרון של ברכט נקרא גם את סופוקלס ואת שייקספיר, ונבדוק כיצד ניתן להבחין במתח הפלסטי שהמודרניזם הדגיש גם בדרמות קלאסיות. מרכז הקורס יהיה המודרניזם ותפיסתו את מושג הייצוג, כחלק בלתי נפרד מתפיסת התיאטרוני: ברטולט ברכט, וז'אן ז'נה.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.3216  פוסטמודרניזם-מה עוד לא אמרנו על זה
ד"ר סמדר שיפמןשיעור
הקורס יעסוק בהגדרות השונות של פוסטמודרניזם, בבעייתיות של עצם הניסיון להגדיר את מה שמנסה להישאר בלתי מוגדר, ובשאלה האם יש פוסטמודרניזם אחד, או שמא כמה וכמה 'פוסטמודרניזמים'.
הקריאה במאמרי ביקורת תלווה בהדגמות מתוך טקסטים של פרוזה 'פוסטמודרנית'.

מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 04/02/2004 בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 31/03/2004 בשעה 18:00
0628.3217  פרימו לוי: מונוגרפיה
ד"ר סמדר שיפמןשיעור
הקורס יעסוק ברומנים ובסיפורים הקצרים של פרימו לוי מתוך ניסיון לאפיין את הפואטיקה שלו. ננסה להצביע הן על הקשרים ההדוקים בין היצירות המוקדמות למאוחרות יותר, והן על השינוי וההתפתחות הניכרים ברצף היצירה. ננסה לעמוד הן על ייחודה של כל אחת מהיצירות בהן נקרא, והן על הקשרים שבין היצירות השונות. כמו כן נעסוק באחת השאלות המרכזיות העולה מתוך הקריאה בטקסטים של פרימו לוי: השאלה בנוגע לקשרים בין הבדיון לבין הביוגרפיה.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 12/02/2004 בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 16/04/2004 בשעה 9:00
0628.3219  מעבר לסובייקט: ממלויל ועד בקט
ד"ר אייל דותןסמינר
ז'יל דלז ופליקס גואטרי הציעו לא רק ביקורת תרבות רדיקלית אלא גם סדרה של קריאות נועזות בטקסטים ספרותיים קאנוניים, תוך שימת דגש על המסורת האנגלו-אמריקאית. בחלק הראשון של הסמינר יינתן מבוא כללי לשיטתם, ובחלק השני נתמקד בפרשנותם לבקט, ויטמן, מלוויל, קפקא ופיצ'ג'רלד. הניסיון של הגיבורים הספרותיים שבהם נדון לחרוג אל מעבר לסובייקטיביות, הוביל אותם למצוא מקומות מפלט חדשים מאידיאולוגיה ומסמכות, להתנסות בחוויות-קצה מיוחדות ולפתח צורות הבעה ומסגרות חיים אחרות. בין היצירות שיידונו: "בארטלבי" (מלוויל), כה אמר זרתוסרא (ניטשה), "הגלגול", "מכתב אל אבא" (קפקא), אליס בארץ הפלאות (קרול), מולוי (בקט), ובדרכים (קרואק).
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.3221  קלאסיקה גרמנית
מר רן הכהןשיעור
בתחילת המאה התשע-עשרה עלתה גרמניה לראשונה על במת הספרות העולמית, עם סופרים ומשוררים כמו גיתה, שילר ואחרים, שיצירותיהם תופסות עד היום מקום מרכזי בקאנון הספרותי הכללי. הקורס יעסוק בספרות הגרמנית בתקופה הקלאסית הזאת, על רקע הקשריה התרבותיים וההיסטוריים. נסקור את הרקע להתגבשות התרבות הגרמנית, ובאסכולות ספרותיות כגון ההשכלה, הסער והדחף, הקלאסיקה והרומנטיקה. פרק נרחב יוקדש ליצירתו של הסופר והמחזאי היינריך פון קלייסט (1777-1811), שיצירתו עדיין מרתקת קוראים וחוקרי ספרות בגרמניה ומחוצה לה. (לא נדרשת ידיעת השפה הגרמנית.)
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3222  סיפורת הומוסקסואלית גברית
גב' עמליה זיושיעור
מעבר למרכזיותה של תשוקה הומוארוטית בקנון הספרותי המערבי כולו, הזהות הגיית המודרנית הולידה ספרות שעוסקת במפורש בחוויית החיים ההומואית בחברה הומופובית.
על אף ההבדלים הסגנוניים וההקשרים ההיסטוריים והלאומיים השונים, ניתן למצוא קוים משותפים, תמטיים ומבניים, ביצירתם של סופרים הומואים במאה העשרים - הארון (ומשטר הידע/סודיות שהוא מציין) כמבנה מרכזי של הקיום הגיי, נרטיב החניכות/יציאה מן הארון, חריגות מגדרית ו/או פולחן הגבריות, ומגוון אופני ההתמודדות עם שלילת הקיום הגיי ושוליותו: מרטיריות, גאולה דרך הביבים, אוטופיות אלטרנטיביות, דחיית ערכי החברה השלטת מחד ונורמליזציה מאידך.
בקורס נקרא מבחר רומנים וסיפורים קצרים של יוצרים כגון אוסקר ווילד, תומס מאן, מרסל פרוסט, אנדרה ז‘יד, א.מ. פורסטר, ז‘אן ז‘נה, טנסי וויליאמס, ג‘יימס בולדווין, אדמונד וויט, אנדרו הולראן, דייויד לויט ועוד, ונבחן את כתביהם כנסיונות שונים לנסח את החויה של חריגות מינית ולהעניק שפה למרחב קיום שהוא מושתק בשיח הדומיננטי. זאת מבלי להניח קיומה של ”מהות הומוסקסואלית” או ”הוויה הומוסקסואלית” אוניברסלית ואחדותית שאותה הטקסטים מבטאים, אלא מתוך תפיסה של היצירות כחלק מעצם מפעל הבניית הזהות הגיית, שככל זהות מושתתת על נרטיבים.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3223  הרומאן הפיקארסקי כז'אנר חתרני
מר אייל סגלתרגיל
הז'אנר הפיקארסקי, המתאפיין בטיפול בנושאים "נמוכים" ובמבנה עלילה "פרימיטיבי" כביכול, מילא לאורך ההיסטוריה של הרומאן האירופי תפקיד חשוב בפריצת גבולות חדשים עבור הריאליזם ובערעור קונבנציות מקובלות של ספרות "מכובדת", ואין זה מקרה שלאחר שקיעתו הזמנית במאה ה- 19 זכה לפריחה מחודשת באקלימה של הספרות המודרניסטית. בקורס זה נעקוב אחר ההיסטוריה של הז'אנר, תוך התמקדות ביצירות השייכות לשלוש תקופות מרכזיות בהתפתחותו – היווצרותו באמצע המאה ה- 16 בספרד (תוך שהוא מקדים בכמעט 200 שנה את מה שמקובל לראות כתקופת עלייתו של הרומאן הריאליסטי), הטרנספורמציות שעבר במאה ה- 18 מחוץ לספרד, והפריחה המחודשת שזכה לה במסגרת המודרניזם של המאה ה- 20. תוך כדי כך, נעסוק גם בבעיות תיאורטיות מעניינות שהז'אנר מאפשר לבחון אותן, כגון אופן הקיום של רציפות לצד השתנות במסגרת היסטוריה של ז'אנר, או בעיית היחסים בין מבנה נאראטיבי לאידיאולוגיה (למשל – האופן בו שיפוטים מקובלים, "אסתטיים" לכאורה, ביחס לנחיתותו של מבנה העלילה האפיזודי האופייני לז'אנר בהשוואה למבנים בעלי סיבתיות הדוקה יותר, מסווה למעשה התנגדות לתפישת-העולם העומדת ביסוד הרומאן הפיקארסקי).
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.3224  הרצח כמשחק: הסיפור הבלשי
מר אייל סגלתרגיל
הקורס יעסוק בז'אנר הבלשי – מאפייניו, תת-הסוגים העיקריים שלו, ונקודות-ציון מרכזיות בהיסטוריה שלו. תוך כדי כך, נתבונן בז'אנר משתי פרספקטיבות רחבות יותר: א. כמדגים בעיות מרכזיות בתורת הסיפור; ב. כמדגים בעיות הקשורות בהבחנה בין ספרות "גבוהה" ו"פופולרית" (למשל: מדוע הז'אנר הבלשי נתפש בדרך כלל כשייך באופן מובהק לתחום הספרות הפופולרית? האם ניתן לכתוב במסגרת הקונבנציות שלו ולחרוג מתחום ספרות זו?). קורפוס היצירות שיילמד בקורס כולל סיפורים קצרים של אדגר אלן פו (ממציא הנוסחה הז'אנרית) וארתור קונן דויל (יוצר דמותו של שרלוק הולמס), וכן רומאנים מאת אגאתה כריסטי, ז'ורז' סימנון וריימונד צ'נדלר.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 15/02/2004 בשעה 12:30
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 09/06/2004 בשעה 18:00
0628.3226  "ריאליזם מאגי"-הז'אנר כבחירה פואטית ופול
ד"ר סמדר שיפמןסמינר
הסמינר יעסוק בפרוזה הכתובה בז'אנר המכונה "ריאליזם מאגי". תוך כדי הקריאה והניתוח של יצירות מאת ג. גרסיה מארקס, מאיר שלו, חוליו קורטאזאר, א.ל. קנדי ואחרים נשאל שאלות בנוגע להגדרת הז'אנר ותוצאות הבחירה בו: מהו הז'אנר המשלב ריאליזם ומאגיה, מה משמעות הבחירה בו, באיזו מידה היא יכולה להיתפס כבחירה פוליטית מסוג זה או אחר – בחירה שנועדה לאפשר הכלה של עמדות חתרניות, או להפך, בחירה שמאפשרת לנו להימלט לעולמות מרוחקים ובלתי רלוואנטיים בעליל לקיומנו היומיומי.
בעבודת הסמינריון יציגו הסטודנטים פרוזה מהסוג הנדון, שנכתבה על-ידי יוצר/ת בהם לא עסקנו במהלך הסמסטר. ההתמודדות עם היוצר/ת מותאמת, כמובן, לשאלות העולות מן הטקסטים המנותחים בעבודה.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.3227  תבנית המספר ודרכי התקשורת בבידיון
ד"ר תמר יעקביסמינר
הנושא הוא מעמדו של המספר ביחס למשתתפים האחרים באקט התקשורת הסיפורי (המחבר, הקוראים והדמויות), תוך התמקדות בשאלות של ידיעה ומהימנות. נקרא מספר סיפורים, ביניהם "סונטת קרויצר" של טולסטוי, ומספר מאמרים. דרישות הקורס: להציג את אחד המאמרים ועבודת רפראט. המעוניינים יפתחו את העבודה לסמינאריון
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.3228  תרגום עצמי
פרופ' גדעון טוריסמינר
בסמינר זה ייבדקו כמה וכמה סוגיות המתקשרות בתופעה של תרגום עצמי: אדם המפיק תרגום על יסוד טקסט (בעיקר טקסט ספרותי) שכתב בעצמו, בין לאחר זמן, בין מייד לאחר הכתיבה המקורית – ואפילו בד-בבד אתה, לסירוגין. נברר את האילוצים השונים היכולים לפעול על המתרגם מהסוג הזה, אלה הדומים לאילוצים הפועלים על כל מתרגם באשר הוא ואלה המיוחדים לתת-הקבוצה של המתרגמים את עצמם, ולאחר מכן – את התנהגותם בפועל של מתרגמים עצמיים במיגוון של הקשרים חברתיים-תרבותיים והיסטוריים ובמיגוון של לשונות ותרבויות (לדוגמה: יעקב שטיינברג, גבריאל פרייל, מנדלי מוכר ספרים, נבוקוב, בקט...). ננסה להניח את האצבע על מה שמשותף להם ומה שמבחין ביניהם, דגש מיוחד יושם על ההבדלים בין סיטואציות שבהן המתרגם הדו-לשוני פועל בסביבה שהיא חד-לשונית ובין סיטואציות שבהן הוא פועל בסביבה שגם היא דו-לשונית.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.3230  העולם על-פי גוגול וקפקא
ד"ר סמדר שיפמןשיעור
השיעור יעסוק ביצירותיהם של גוגול ושל קפקא וינסה לתאר את תמונת העולם העולה מתוך הטקסטים שלהם. במרכזו של הקורס יעמוד העולם ה"קפקאי" כמטאפורה וכטקסט.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 29/06/2004 בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 04/08/2004 בשעה 9:00
0628.3444  מחזאים אמריקניים: מאוניל עד אלבי
ד"ר יעל לבואסמינר

במסגרת הקורס יידונו מחזותיהם של יוג'ין אוניל, טנסי ווליאמס, ארתור מילר, ליליאן הלמן ואדוארד אלבי. בנוסף לניתוח של מחזות נבחרים יידונו מגמות מרכזיות בתיאטרון האמריקני כמו ה- Living Theatre ותיבחן התפתחות התיאטרון האמריקני משנות הארבעים המאוחרות ועד שנות השמונים.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.3491  פואטיקות: פורטרטים של משוררים
גב' תמר מריןשיעור

הקורס משרטט דיוקנאות של משוררים בני זמננו, מתוך דגש על ההשפעות הספרותיות ההיסטוריות והתרבותיות שעיצבו את הפואטיקה הייחודית של כל אחד מהם. הקורס מבוסס על הרצאות מתחלפות של מורי החוג ושל מרצים אורחים.
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': יש להחזיר את העבודה עד ה- 26.7.2004 ב- 13:00
סמסטר ב', מועד ב': יש להחזיר את העבודה עד ה- 29.8.2004 ב- 13:00
0628.4131  פורום תלמידי מ. א.
ד"ר תמר יעקביסמינר
הפורום מהווה קבוצת דיון, תמיכה והמרצה בנושאים הקשורים בכתיבת עבודות במסגרת התואר השני, בעיקר בנושא הכנת וכתיבת עבודת התזה. המשתתפים נדרשים להשתתפות פעילה, למשל: ע"י הצגה של נושא הקשור בתהליכי כתיבת עבודות - מבחירת הנושא, דרך שאלות של תכנון וארגון, ועד בעיות טכניות. (מדובר בעבודות הנכתבות במסגרת קורסים אחרים של המ.א. ו/או במסגרת כתיבת התזה.)
הערות: מתקיים פעם בשבועיים
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.4515  סמינריון למתרגלי מבוא לסיפורת
ד"ר יעל לבואסמינר
מיועד אך ורק למתרגלי מבוא לסיפורת
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.4521  סמינריון למתרגלי יסודות השיר
ד"ר תמר יעקבי שטרנברסמינר
מיועד אך ורק למתרגלי יסודות השיר
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.4523  עזר כנגדו: הקול הנשי של אלוהים בתנ"ך
פרופ מנחם פרישיעור
שמשון לא ידע שהוא שופט ולעומת זאת היה טרוד בפחדיו מפני קשרים עם נשים, ובתשוקת מוות. שירת דבורה היא טקסט אירוני ביחס לדיעות האנטי-פמינסטיות, המאצ'ואיסטיות של דבורה. אהבת הגר לישמעאל היא התרסה כנגד ציותו של אברהם לאלוהים בעקדת יצחק. את רבקה לא מעניין ששני גויים מתרוצצים בבטנה, והאם ידעה בכלל שלא אליעזר, עבד אברהם, הוא חתנה המיועד? דווקא משום שהתנ"ך מציית לקולו הרם של אלוהים, מקודמים בו הקולות "הנמוכים" של האשה, האם, המיעוטים כנגד קולות גבריים לאומיים. המונולוג האלוהי הסמכותי מביא להיווצרות פוליפוניה אמיתית. היפותזה זו ממצה חלקים נרחבים של הטקסט התנכי בלי צורך לדבר על פרגמנטים והדחקות.
0628.4528  הפוליטיקה של המבט
ד"ר אורלי לוביןסמינר
תיאוריות רבות משתמשות ב"מבט" כדי לייצג יחסי כוח (בין גברים לנשים, בין שליט לנשלט, בין חוקר לנחקר, בין בעל הידע והטכנולוגיה לבין נטול ההכשרה והמכשור הטכני). בתיאוריות רבות גם מהווה המבט נקודת צומת מרכזית (בתיאוריה הפסיכואנליטית של ההתפתחות, שמציע לאקאן; בחשיבה הפילוסופית של מונטיין; וביסוד ההבנה של מנגנון כינון הסובייקט). הסמינר יעקוב אחר מספר צירים: אחד, האופנים בהם הובן המבט והובנה הראייה על פני רצף היסטורי, ומהו הממד הפוליטי של העדפת חוש הראייה על פני חוש המישוש, למשל; השני ינסה לבדוק את הכוח הפוליטי שעומד מאחורי המבט גם כשאין הוא ייצוג פורמלי של יחסי כוח, אלא האופן (הבלעדי?) לתיאור כינון סובייקט. מוקד נוסף יהיה ניסיון לפענח את עמדתו של בעל המבט, בעל הכוח, כעמדה נושאת משמעויות פוליטיות משתנות, ולברר את אפשרות השינוי של המשמעויות האלה. ומוקד רביעי, שילווה את הקורס כולו, יהיה בירור של הבנת העולם החדשה-יחסית המכונה "תרבות ויזואלית", המציעה צורה אלטרנטיבית לתיאור אופן ארגון העולם בעולם שבו הממד הויזואלי נושא מסרים מבנים רבים יותר מהממד הורבאלי.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.4534  חשיבה מטפורית ואנלוגית: פרספקטיבה בין תחומית
פרופ' ישעיהו שןסמינר
הקורס יציג וינתח מספר גישות מודרניות במחקר המטפורה, בספרות, פילוסופיה, בשיח הפוליטי, בבלשנות ואמנות. הנושאים שיידונו בקורס:
שיעורים 1-4: מבוא לחשיבה המטפורית:

שיעורים 5-6: הגישה הקוגניטיבית למטפורה – והטקסט הפואטי.

שיעורים 7-9: המטפורה בשיח הפוליטי
א. גילויי המטפורה בשיח הפוליטי: ניתוח מספר דוגמאות.
ב. המטפורה כמנגנון שכנוע: מחקרים אמפיריים.

שיעורים 10-11: המטפורה באמנות הויזואלית
כאן נעסוק בשימוש ובפונקציות של המטפורה בציור, בקולנוע, בקריקטורה, ובפירסומת.

שיעורים 12-13: המטפורה בחשיבה החינוכית
א. המטפורה כמכניזם של למידה.
ב. תפישות מטפוריות של ה-mind על ידי פילוסופים של החינוך, מורים ותלמידים
ג. המטפורה בפסיכותרפיה.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.4538  ייצוגי אמנות ויזואלית בטקסט הספרותי
ד"ר תמר יעקביסמינר
שאלת הייצוג של אובייקטים מרחביים במדיום הויזואלי מודגמת בצורה החריפה ביותר כאשר טקסט "מתרגם" תמונה או פסל למלים. להבנת דרכי ההמרה, ובעיקר, מטרותיהן במסגרת היצירה הספרותית, נקרא שירים (למשל, קיטס, פגיס, וויליאמס), סיפורים (למשל, סאראמאגו, באבל, רוב-גרייה) וצירופי מלה ותמונה (למשל, קומיקס). החומר התיאורטי יכלול בין השאר את המסה המפורסמת של לסינג, הלאוקואון. התלמידים יידרשו להציג מאמר בכתה ולכתוב עבודה שתנתח את היחסים בין המדיומים.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0628.4539  צמיחת הרומאן העברי: סוגיות ז'אנריות תרבותיות ופוליטיות
ד"ר מיכאל גלוזמןסמינר
הסמינר יעסוק בצמיחתו המאוחרת והייחודית של הרומן בתרבות העברית של אמצע המאה ה- 19 ובהתפתחותו לאורך כחמישים שנה. נעסוק בשאלות כגון: מדוע מאחר הרומן לצמוח בעברית? כיצד כותבים רומן בלשון לא-מדוברת? מהן הזיקות בן הרומן הריאליסטי בתרבות האירופית בת הזמן לרומנים העבריים הפסבדו-מקראיים והרומנסיים של התקופה? איזה צורות מסגל לעצמו הרומן העברי עם עליית המודרניזם? נקרא במקביל שלושה סוגי טקסטים: רומנים של מאפו, ברוידס, גנסין, ברנר, ועגנון; טקסטים תיאורטיים על עליית הרומן מאת בחטין, וואט, בות' ואחרים; וטקסטים היסטוריוגרפיים על הספרות העברית המתמודדים עם בעיית הרומן העברי.
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00