מכתב הנשיא לכל סגלי האוניברסיטה - 28.3.20

חברות וחברים יקרים,

בעת כתיבת שורות אלו משבר הקורונה, בארץ ובעולם, בעיצומו, כאשר רובנו מצויים בבתים בין אם מרצון ובין אם שלא מרצון, ממעטים לפגוש חברים ובני משפחה, והזום (ודומיו) הוא התחליף האולטימטיבי לקשרים חברתיים בלתי אמצעיים. כולנו מקווים שהמשבר יחלוף במהרה, ונוכל לחזור לשגרת חיינו המוכרת. בינתיים, ברצוני לעדכן אתכם בדברים שונים שקורים אצלנו באוניברסיטה, גם בימים טרופים אלו.

אני שמח לדווח לכם שברוב המוחלט של המקרים ההוראה המקוונת פועלת היטב. אנחנו מנסים לשפר "תוך כדי תנועה", לחשוב על פתרונות הולמים לקיומם של מבחנים, ואף להתארגן לשנת הלימודים הבאה. האתגר הגדול ביותר הניצב בפנינו כעת הוא למצוא דרכים לקבל תלמידים לאוניברסיטה בלי מבחנים פסיכומטריים שכן את אלו לא ניתן יהיה לקיים במתכונתם הרגילה.

המחקר באוניברסיטה נמשך, אם כי לא באותו הקצב שבו אנחנו מורגלים. המעבדות בקמפוס רשאיות לפעול במתכונת כזו או אחרת, תוך צמצום משמעותי בכוח האדם. אנחנו גאים במחקר בנושא הקורונה המתקיים באחדות מן המעבדות. אתמול אף השלמנו הקמתה של מעבדה מיוחדת לחקר הקורונה: מעבדה שרמת הבטיחות של העבודה בה גבוהה במיוחד, ואשר ניתן יהיה לקיים בה מחקרים שלא ניתן לקיימם במעבדות אחרות. לא פחות חשוב מכך, במעבדה זו ניתן יהיה לבצע עד אלף בדיקות קורונה ביום. לאחר שמעבדה זו תאושר על ידי משרד הבריאות, נוכל להגדיל עוד יותר את תרומתנו למאמץ הלאומי של המלחמה במגפה.

מזה שבועיים שתלמידינו, בעיקר מן הפקולטות לרפואה ומדעי החיים, מתנדבים לבצע בדיקות קורונה בשיתוף פעולה עם בתי החולים השונים. אנחנו גאים בהם מאד. אנחנו אף גאים באופן מיוחד במאות הרופאים חברי הסגל שלנו, הנמנים על  הצוותים הרפואיים הרבים העובדים בבתי החולים השונים, אשר אינם חוסכים מאמצים ונוטלים על עצמם סיכונים יום-יומיים לטובת כולנו. השתתפותה של האוניברסיטה במאבק בקורונה, אינה רק בתחום הרפואי. במסגרת המיזם TAU Collective Impact, הוקמה פלטפורמה, בה ניתן ליצור קבוצות דיון בין חברי הסגל בנושאים שונים סביב משבר הקורונה, מתוך מגמה להוציא בתוך זמן קצר ניירות עמדה שיסייעו למקבלי ההחלטות במדינה. חברי סגל רבים נענו לאתגר, ואנחנו מקווים שבתוך זמן קצר נראה פרי לעמלנו.

חלק מרכזי מקהילת האוניברסיטה הוא הסגל המנהלי, ורווחתו היא בראש סדר העדיפויות שלנו. כפי שאתם יודעים, בעוד שחברות וחברי הסגל האקדמי ממשיכים ללמד במסגרת הוראה מרחוק, וכמעט שלא נפגעו בשכרם בעקבות המעבר למתכונת עבודה בחירום, לא כן הסגל המנהלי. רבים מחברות וחברי הסגל המנהלי, וכן עובדי הקבלן, מצויים בהתאם להנחיות המדינה בחופשה "כפויה" או בחל"ת, עם כל המשמעויות הכלכליות הנובעות לכך. רבים מן הסגל האקדמי הביעו בימים האחרונים את מורת רוחם ממצב זה שנכפה עלינו, ואת רצונם לתרום באופן משמעותי לחיזוק הסולידריות בין הסגלים השונים, החולקים מקום עבודה אחד. לפיכך, הנהלת האוניברסיטה וארגון הסגל האקדמי הבכיר, בתיאום עם ארגון הסגל המנהלי, החלו בתהליך של הקמת קרן ימי חופשה וסיוע נוסף לטובת חברות וחברי הסגל המנהלי שעבורם הפגיעה הכלכלית תהיה משמעותית במיוחד. אני מעריך שבתוך ימים ספורים נוכל לדווח לכם באופן קונקרטי יותר על ההסדר המלא שהושג. שותפות גורל זו בין הסגל האקדמי לבין הסגל המנהלי היא עקרון חשוב מאד בעיני, ובעיני חברי להנהלת האוניברסיטה.

לא רק רווחת הסגל חשובה לנו, אלא אף זו של תלמידינו. המאמץ העצום שעשינו כולנו, סגל אקדמי ומנהלי כאחד, שלא "לאבד" את הסמסטר, חשוב מאין כמותו,  אך אין בו די. רבים מן התלמידים הפכו מובטלים בתקופה זו, ומתקשים "לגמור את החודש". לפיכך, הקמנו בסיוע תורמים של האוניברסיטה, קרן מיוחדת לתמיכה בתלמידים על בסיס מצב כלכלי. דיקנט הסטודנטים עוסק בימים אלו בגיבוש אמות מידה לחלוקת מענקי התמיכה, וגם אם לא נוכל לסייע לכל מי שזקוק לכך, נשתדל להקל על אלו שמצבם הכלכלי קשה במיוחד.

ליבנו עם תלמידותינו, וחבר סגל מנהלי שלנו, שלקו במחלת הקורונה. אנחנו מלווים אותם באופן רצוף ולמיטב ידיעתנו מצבם טוב. אני מאחל להם בשם כולנו החלמה מהירה, ולוואי ומספר החולים אצלנו, כמו גם במקומות אחרים בארץ ובעולם, יהיה נמוך ככל האפשר.

אני מודה לכל אחת ואחד מכם על תרומתכם החשובה לתפקודה של האוניברסיטה בתקופה זו, ומאחל לכם וליקיריכם בריאות טובה.

שלכם,

אריאל