ידיעון תשע"א

קישוט
 

שימו לב: לוח הבחינות יפורסם בתחילת חודש ספטמבר.

מהלך הלימודים

  1. היקף השעות
  2. המגמה לארכיאולוגיה של ארץ-ישראל וסביבתה  
  3. המגמה לתרבויות המזרח הקדום
  4. התמחות
  5. תכנית הסמכה לארכיאולוג חופר
  6. שפה מודרנית שנייה

1. היקף השעות

במסלול הדו-חוגי  חייב תלמיד בלימודים בהיקף של 66 ש"ס.

במסלול החד-חוגי  חייב התלמיד בלימודים בהיקף של 124 ש"ס.

החפירה הלימודית תיעשה בתום שנה א'. הסקר הלימודי יילמד במהלך שנה ב'. החובות לכל תלמידי החוג כוללות גם יציאה לסיורים לימודיים במהלך שלוש שנות הלימודים לתואר הראשון.

2. המגמה לארכיאולוגיה של ארץ-ישראל וסביבתה  

במגמה זו ילמדו התלמידים בשנה הראשונה סדרה של מבואות חובה המיועדים להקנות להם רקע חיוני לצורך המשך הלימודים. ההיקף הכולל  של לימודי המבואות הוא 20  ש"ס (בתוספת החפירה הלימודית שמשקלה 2 ש"ס נוספות). בשנה השנייה והשלישית ילמדו התלמידים קורסי חובה (מיומנויות) בהיקף של 24 ש"ס, ובהם שני סמינריונים. סמינריון אחד יילמד בשנה ב' ובסיומו תוגש עבודת רפראט, והסמינריון השני יילמד בשנה ג' ובסיומו תוגש עבודה סמינריונית. עבודת הרפראט תכלול סינתזה מצומצמת בהיקפה שתיכתב על פי כללי הכתיבה המדעיים בנושא שייקבע במהלך לימודי הסמינריון. העבודה הסמינריונית תכלול סינתזה מקיפה שנושאה ייקבע במהלך לימודי הסמינריון. משקלם הכולל של שני הסמינריונים הוא 8 ש"ס. בנוסף ישתתפו התלמידים בשנה ב' בסקר לימודי בהיקף של 2 ש"ס. היקפם הכולל של לימודי החובה במגמה זו: 48 ש"ס, ובכלל זה החפירה והסקר הלימודיים. יתר מכסת הלימודים תכלול מגוון של קורסי בחירה בהיקף של 18 ש"ס, על פי עניינם ונטייתם של התלמידים, מתוך קורסי הבחירה בשתי המגמות. רצוי לבנות תכנית לימודים בעלת רצף קורסים הגיוני וממוקד. מומלץ ללמוד שיעור אחד לפחות באחת ממסגרות השיעורים האלה: (א) ארכיאולוגיה של תקופה מסוימת; (ב) ארכיאולוגיה של ארץ שכנה (כגון ירדן, סוריה, קפריסין); (ג) תרבות חומרית;  (ד) ארכיאולוגיה של קבורה.

3. המגמה לתרבויות המזרח הקדום

במגמה זו ילמדו התלמידים בשנה הראשונה סדרה של מבואות חובה, כולל שפה עתיקה למתחילים (אכדית, חתית או מצרית), המיועדים להקנות רקע חיוני לצורך המשך הלימודים. ההיקף הכולל של לימודי המבואות והשפה הוא 24 ש"ס (בתוספת החפירה הלימודית שמשקלה 2 ש"ס נוספות). בשנה השנייה והשלישית ילמדו התלמידים קורסי חובה בהיקף של 16 ש"ס נוספות ובהם שני סמינריונים. בסיומו של הסמינריון האחד תוגש עבודת רפראט ובסיום השני תוגש עבודה סמינריונית. עבודת הרפראט תכלול סינתזה מצומצמת בהיקפה שתיכתב על פי כללי הכתיבה המדעיים בנושא שייקבע במהלך לימודי הסמינריון; העבודה הסמינריונית תכלול סינתזה מקיפה שנושאה ייקבע במהלך לימודי הסמינריון. היקפם הכולל של לימודי החובה במגמה זו הוא 42 ש"ס. יתר מכסת הלימודים תכלול מגוון של קורסי בחירה בהיקף של 24 ש"ס, על פי עניינם ונטייתם של התלמידים, מתוך קורסי הבחירה בשתי המגמות. קורסים אלה יתמקדו  בשתי תרבויות לפחות. רצוי לבנות תכנית לימודים היוצרת רצף קורסים הגיוני וממוקד. מומלץ ללמוד שיעור אחד לפחות באחת ממסגרות אלה: (א) היסטוריה וחברה; (ב) דת ומיתולוגיה; (ג) אמנות ותרבות חומרית.

4. התמחות

תחומי ההתמחות במגמה לארכיאולוגיה של ארץ-ישראל וסביבתה

החל משנה ב' יכולים תלמידים המעוניינים בכך להתמחות על פי עניינם ונטיות לבם בתחומי הלימוד השונים: פרהיסטוריה, ארכיאולוגיה של ארץ-ישראל וארכיאולוגיה של התקופות הקלאסיות. במסגרת התמחותם ימקדו התלמידים בשנים ב'-ג' את שיעוריהם ואת הסמינריונים בתחומי עניינם, והם גם יוכלו להשתתף (באישור ראש החוג) בשיעורים נוספים מתחומים אלה הנלמדים בחוגים אחרים, כגון בית הספר לרפואה, החוג ללימודי התרבות העברית (מגמת מקרא), החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, החוג ללימודים קלאסיים ועוד. בניית תכניות לימודים מיוחדות בתחומי הלימוד השונים תיעשה בהתייעצות עם ראש החוג.   

תחומי ההתמחות  בלימודי "ישראל הקדום" - ארכיאולוגיה והיסטוריה של תקופת המקרא

החל משנה ב' יכולים התלמידים המעוניינים בכך להתמחות בלימודי "ישראל הקדום" -  ארכיאולוגיה והיסטוריה של תקופת המקרא. במסגרת זו ילמדו הסטודנטים בשנים ב'-ג'  בשיעורים האלה:

- מבוא להיסטוריה של עם ישראל (4 ש"ס).

- שני סמינריונים בתחומי ההיסטוריה של תקופת המקרא (רצוי אחד בתקופת הבית הראשון ואחד בתקופת הגלות ושיבת ציון).

- תרגיל טקסטואלי ייעודי: סוגיות היסטוריוגרפיות במקרא - תרגיל מתודולוגי (2 ש"ס).

- אפיגרפיה עברית ושמית מערבית (2 ש"ס) וכתובות עבריות בזיקה היסטורית (2 ש"ס).

במסגרת שיעורי הבחירה יוכלו התלמידים להשתתף (באישור ראש החוג) בשיעורים מתכנית הלימודים של החוג ללימודי התרבות העברית (מגמת מקרא).

5. תכנית הסמכה לארכיאולוג חופר

תכנית זו מעניקה הסמכה לארכיאולוגים פעילים. תכנית הלימודים במסלול זה מורכבת מלימודי חובה של שלושה תחומי לימוד לתואר הראשון: פרהיסטוריה, ארכיאולוגיה של תקופת המקרא וארכיאולוגיה של התקופות הקלאסיות. לכך יצורפו קורסי חובה נוספים (ראו פירוט להלן בסעיף ח'). בסיום הלימודים יהיה התלמיד זכאי לקבלת תואר "בוגר" בחוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום. לצורך קבלת מכתב הסמכה נלווה לארכיאולוג חופר המעניק את הזכות לקבלת רישיון חפירה על פי תקנות רשות העתיקות נדרשת הכשרת מעבדה ולימודי שדה נוספים בהיקף של 4 ש"ס, הניתנים מעבר לחובות התואר הראשון (ראו סעיף ח').

6. שפה מודרנית שנייה

ידיעת גרמנית, צרפתית או איטלקית ברמת מתחילים היא אחד מתנאי הקבלה ללימודי התואר השני. לפיכך מציע החוג לתלמידים המתכוונים להמשיך לתואר שני להשלים חובה זו בשנה השלישית של לימודיהם לתואר ראשון.

 

עמוד זה מתוחזק על ידי צוות המחשוב This page is maintained by Humanities WebMaster הצהרה Disclaimer