שימו לב: לוח הבחינות יפורסם בתחילת חודש ספטמבר.
מסגרות הלימודים
שו"ת (שיעור ותרגיל – 4 שעות שבועיות, מסגרת 121)
השו"ת הוא מסגרת הלימודים הבסיסית בחוג להיסטוריה, המניחה את התשתית להמשך הלימודים. הוא מבוסס עת שילוב בין הקניית התמצאות בתקופה היסטורית נתונה לבין הקניית כישורי לימוד ועבודה עצמית חיוניים. השו"ת מציע מבוא לסוגיות המרכזיות בתקופה באמצעות קריאת מקורות, ניתוח תעודות, והיכרות עם הגישות החדשות במחקר. הוא בנוי בעיקר על דיונים בכיתה במקורות ובספרות המחקר, ומיועד להקנות את היכולת לנתח תעודות, להשתמש בספריה וברשת, בספרי יען ובכלים ביבליוגרפיים. במהלכו מגישים המשתתפים עבודות קצרות בכתב.
חובות התלמידים:
- נוכחות רצופה בכיתה (תלמיד שייעדר מיותר מ-3 פגישות - השתתפותו בקורס תבוטל)
- הכנה משיעור לשיעור והשתתפות פעילה
- הגשת עבודות בכתב ועמידה בבחינה מסכמת
שיעורים
השיעור הוא קורס פרונטלי בהיקף 2 ש"ס הבוחן סוגיה היסטורית או סוקר תקופה שלמה ומקנה בתוך כך למשתתפים את הרקע הדרוש כדי לבנות לעצמם תמונה מקיפה.
חובות התלמידים: נוכחות רצופה בשיעורים, קריאת ספרות המחקר הנדרשת בקורס ובחינה מסכמת.
שיעורי מבוא (מסגרת 124)
החוג מציע שיעורים אשר נחשבים כשיעורי מבוא כחלופה להשתתפות בשו"ת בתקופה מסוימת (למשל: השיעור "תולדות הנצרות בימי-הביניים" יכול להיחשב כשיעור מבוא למי שאינו משתתף בשו"ת "חברה, משטר ותרבות בימי הביניים").
סדנאות התואר הראשון ע"ש לסינג
כשירות מיוחד לתלמידיו מציע החוג להיסטוריה כללית סדנאות לתואר הראשון בהנחייתם של תלמידים מצטיינים לתואר השני. בסדנאות אפשר לרכוש כישורי לימוד חשובים בקבוצה קטנה בת 5 עד 10 משתתפים.
הסדנאות מציעות הדרכה אישית בחיפוש חומרים משולב בספריות ובאינטרנט, תרגול ניתוח מקורות, התנסות בקריאת מאמרים והכנה לכתיבת עבודות. ההשתתפות בסדנאות מומלצת, אך אינה חובה - ומספר המקומות מוגבל. ההרשמה במזכירות החוג.
שיעורי בחירה (מסגרת 120)
שיעורי בחירה מיועדים להעמיק בסוגייה היסטורית, לאפשר להתוודע לשיטות מחקר ולגישות השונות בסוגייה.
מערך לימודי ההיסטוריה (מסגרת 555)
החוגים להיסטוריה – החוג להיסטוריה כללית, החוג להיסטוריה של עם ישראל והחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה – מקיימים מערך לימודים משותף. במסגרת זו נדרשים התלמידים ללמוד שני שיעורים:
- שיעור חובה משותף (2 ש"ס) לשלושת החוגים הנלמד בשנת הלימודים הראשונה בחוג
- שיעור מבוא (2 ש"ס) מתוך שיעורי המבוא של החוגים להיסטוריה של עם ישראל או של החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה מתוך רשימת הקורסים שנבחרו על-ידי החוג להיסטוריה כללית.
סמינריון (מסגרת 122)
הסמינריון הוא קורס מתקדם, המבוסס על עבודה עצמית ודיון אינטנסיבי בקבוצת לימוד. הוא מתמקד בניתוח סוגיה היסטורית על סמך מבחר מקורות וקריאה ביקורתית בספרות המחקר.
דרישות קדם: ההשתתפות בסמינריון מבוססת על הכישורים שנרכשו בשו"תים, ובמיוחד – בתקופה או הזירה שבה עוסק הסמינריון. כדי להירשם לסמינריון יש
- להשלים לפחות 4 שו"תים
- להשלים שו"ת או שיעור בפרק או בזירה הרלוונטיים לסמינריון
אפשר להשתתף בסמינריון ברמה בסיסית או ברמה מתקדמת – הכוללת הגשת עבודה סמינריונית.
חובות התלמידים:
- השתתפות פעילה, הכנה מפגישה לפגישה ונוכחות רצופה במפגשים (תלמיד שייעדר מיותר מ-3 פגישות - השתתפותו בקורס תבוטל)
- השתתפות בסמינריונים ברמה בסיסית: המשתתפים נדרשים לכתוב עבודה קצרה בכתב (רפרט) וכן למלא חובות נוספות השונות מסמינר אחד למשנהו, כגון להרצות הרצאה קצרה בעל-פה, להגיש חיבורים קצרים, לבצע מטלות ספרייה ולאתר חומרים. במסלול הדו-חוגי על הסטודנטים לסיים עם עבודת רפרט 3 מ-4 הסמינרים. במסלול החד-חוגי על הסטודנטים לסיים עם עבודת רפרט 6 מ-8 הסמינרים.
- השתתפות בסמינריונים ברמה מתקדמת: בנוסף לחובות הבסיסיות – הכנת עבודה סמינריונית. במסלול הדו-חוגי על הסטודנטים להגיש עבודה סמינריונית אחת באחד מ-4 הסמינרים. במסלול החד-חוגי על הסטודנטים להגיש 2 עבודות סמינריוניות ב-2 מ-8 הסמינרים.
תלמידים מצטיינים (שממוצע ציוניהם מעל 90) יכולים להגיש בקשה ללמוד בסמינריון אחד מתוכנית הלימודים לתואר השני. הדבר מותנה בהסכמת מנחה הסמינריון ובאישור ראש החוג.
עבודות סמינריוניות
- העבודות יוכנו ויודפסו לפי הכללים המקובלים בחיבורים מדעיים. החוג מציע כמה מדריכים לכתיבת עבודות. העבודות יוגשו למזכירות החוג.
- יש להשלים את חובות הסמינריון ברמה הבסיסית - ובכלל זה הגשת העבודה הקצרה (רפרט) – תוך חודש מסיום הסמינריון
- המועד האחרון להגשת עבודה סמינריונית הוא 3 חודשים מתום הסמינריון.
- במקרים מיוחדים יכולה ועדת ההוראה של החוג להעניק ארכה להגשת העבודה.
הדרכה אישית
קורס זה מבוסס על מפגשים אישיים עם מנחה ממורי החוג (על פי בחירת התלמיד ובתיאום עם המורה) במהלך סמסטר אחד. במהלך הסמסטר מוטלות על התלמיד מטלות שונות ובסופו נכתבת עבודה סמינריונית לפי הנחיות המורה. מסגרת לימודים זו פתוחה עקרונית לתלמידי המסלול החד-חוגי לתואר הראשון ולתלמידי התואר השני בלבד.